BBC publicerar namnet – SVT: ”Tycker inte att de källor som finns är tillräckligt tillförlitliga”

Det är olika värdering av uppgifter hos BBC och SVT. Foto: Faksimil Youtube samt svt.se
  • Fredag 15 jul 2016 2016-07-15
E-post 815

FRANKRIKE Under fredagen har allt fler bedömare och experter kommit att beskriva attacken i Nice, där dödssiffran nu är upp i 84 personer, som ett terrordåd. Föraren av lastbilen som körde över människor uppges vara Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, en uppgift medier i hela världen går ut med, förutom SVT.

Redan tidigt på fredagsmorgonen gick flera internationella medier ut med uppgifterna om att den 31-årige mannen som körde lastbilen som mejade ner hundratals människor heter Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Uppgiften kommer från flera franska medier som uppger att id-handlingar hittades i lastbilen där föraren sköts ihjäl av polis.

En av de mediejättar som rapporterar uppgifter om namnet på den person som körde lastbilen är brittiska BBC. Men i Sverige gör statsmedier en annan bedömning, när Sveriges Television får en läsarfråga om varför de inte rapporterar namnet på föraren menar SVT att källorna inte är tillräckligt pålitliga.

”Vi tycker inte att de källor som finns är tillräckligt tillförlitliga. Vi väntar på ett officiellt uttalande, då kommer vi gå ut med namnet”, skriver SVTs reporter Iva Horvatovic i ett svar till en undrande nyhetskonsument.

Fortsätter ifrågasätta SVT

Men trots svaret från Horvatovic om att den källa BBC använder inte är tillräckligt tillförlitlig fortsätter läsare att ifrågasätta svensk statsmedia. Signaturen ”Hans” argumenterar att i andra lägen kan SVT använda obekräftade uppgifter.

”I andra artiklar kan SVT mycket väl hänvisa till ’obekräftade uppgifter’. Varför gör man inte det nu när andra medier gör det. Det är väl lite dubbelmoral att göra selektiva urval på detta vis”, invänder han.

Men SVT-reportern står på sig och menar att man får värdera uppgifter i förhållande till vad nyheten handlar om och vilken typ av uppgifter det är.

”Kravet på hur säker en källa ska vara beror på vad för slags uppgifter det handlar om. Att namnpublicera någon som misstänks för den här typen av dåd är allvarligt och då vill vi ha en så säker källa som vi bara kan få”, svarar hon Hans.

Får även beröm för sin försiktighet

Trots att SVT förefaller ha en egen publicistisk linje jämfört med resten av världen är det inte alla som är kritiska mot hur den statliga mediejätten väljer att förhålla sig till olika medieuppgifter.

”Tack för bra och omdömesgill rapportering. (känner mig tyvärr tvingad att ta upp plats med det, eftersom många tjatar om motsatsen. Det vore bra om dom som klagar valde ett annat forum)”, skriver signaturen Helena.

Även på forumet Flashback har svensk medierapportering med anledning av terrorattacken i Frankrike kommit att bli ett diskussionsämne. Där kritiseras SVT i ett tidigt skede av användaren ”Daniel-Malmo”.

”SVT försökte så smått peka på högerextrema men lyckades inte ens tro på det själva den här gången”, skriver han.

Vem gör rätt?
2682 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag