”Behövs minister för integration” – Ny internkritik inom Socialdemokraterna

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 7 okt 2014 2014-10-07
E-post 51

STOCKHOLM Nu får Socialdemokraterna kritik inifrån de egna leden efter att rollen som integrationsminister skrotats i den nya rödgröna regeringen. – Det behövs en ansvarig minister för integrationsfrågor, säger styrelseledamot i socialdemokratisk kvinnoförening.

Inför valet var alla partier överrens om vikten av integration. Men när den nya regeringsbildningen presenterades var integrationsministerposten ute ur ekvationen. Det är inte bra, menar Devinia Larsson Fatalla, S-kvinna och ordförande i Filippinska kvinnoföreningen i Skaraborg.

– Jag tycker att man undervärderar de problem som finns med invandring och integration, säger hon till Nyheter Idag.

Devinia Larsson Fatalla menar att det behövs en minister som har breda kunskaper för att möta behovet. Samma analys gjorde de borgerliga partierna när de satt i regeringsställning och då fick  axla rollen som integrationsminister.

– Vi har omkring en och en halv miljon utrikesfödda med mångkulturell bakgrund. Då behöver vi en minister som har kunskap om olika kulturer, traditioner och religioner för att underlätta för invandrarna att lättare kunna integreras i samhället, säger hon.

Vad tror du det beror på att den nya regeringen har slopat integrationsministerposten?

– De har nog tänkt lösa integrationsfrågan genom att ge tillbaka en bättre välfärd med höjd a-kassa, stopp för utförsäkringarna, bättre jobbmöjligheter och så vidare. Men det är långsiktigt. Det behövs också åtgärder på kortare sikt, som informativa diskussioner om invandring och integration. Och så behövs en ansvarig minister, menar Devinia Larsson Fatalla.

Men kritiken tar inte slut där utan Larsson Fatalla menar att regeringen försöker undvika integrationsfrågor med avsikt, något som även borgerliga kritiker antyder i sociala medier.

-De verkar tro att genom att inte diskutera eller debattera problemen kommer de att försvinna så småningom.

Men så blir det inte, tror Devinia Larsson Fatalla. Istället kommer ett annat parti att dra nytta av detta, misstänker Larsson Fatalla.

– Tyvärr kommer förmodligen SD att gynnas av det här, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag