”Behövs nytt och friskt blod” – Katerina Janouch kandiderar till riksdagen

Katerina Janouch. Foto: CC Thron Ullberg
  • Fredag 6 apr 2018 2018-04-06
E-post

SVERIGE Nu ger sig Katerina Janouch in i partipolitiken. På fredagen meddelade hon att hon kandiderar till riksdagen på Medborgerlig Samlings lista.
– Jag blir som en kraft som tillförs, säger hon.

Katerina Janouch står som oberoende kandidat på plats 11 på Medborgerlig Samlings valsedel till riksdagen.

– Det är en lite annorlunda modell som inte har tillämpats så många gånger, som i princip är en ny variant för hur man kan jobba politiskt. Det innebär att jag inte behöver förhålla mig 100 procent till olika detaljfrågor och partipolitik, jag kör mitt eget race. Jag blir som en kraft som tillförs.

Varför har du valt just Medborgerlig Samling?

– Jag tycker att de etablerade partierna inte gör tillräckligt för Sverige och jag tycker att det behövs nytt och friskt blod. Och jag tycker att Medborgerlig Samlings politik är den jag känner mig mest hemma i. Det är den politik jag tycker är vettigast och vuxnast och som har långsiktiga idéer för att få Sverige på fötter.

Varför vill du engagera dig på det här sättet nu?

– Jag är ju en handlingens kvinna. Med ord kan man påverka mycket, men sedan kommer det till en punkt när man också måste agera, och någonstans är jag väl där nu och vill omsätta mina idéer i praktiken. Därför kandiderar jag till riksdagen och jag tror att jag kan göra mycket nytta på den platsen, men fortfarande som oberoende.

Katerina Janouch vill särskilt komma till rätta med den otrygghet som flickor och kvinnor känner i dagens Sverige.

– Om nu Sverige ska kalla sig för ett feministiskt land så måste ju de här sakerna funka, och idag är det bara tomma ord.

Yttrandefriheten ligger också henne varmt om hjärtat. Exempelvis vill hon avskaffa lagen om hets mot folkgrupp.

– Har vi inte en fri debatt och en yttrandefrihet som är till fullo genomförd kommer inte samhället att kunna fungera på ett tillfredsställande sätt. Det är det vi ser i Sverige idag.

– Just hets mot folkgrupp tycker jag har missbrukats på ett sätt som inte är värdigt en demokrati, säger Janouch.

”Underskatta inte de mindre partierna”

På frågan om hur hon ser på Medborgerlig Samlings chanser att komma över riksdagsspärren hänvisar hon till Facebook-gruppen Stå upp för Katerina Janouch. Den gruppen har nära 17 000 medlemmar, vilket hon menar är nästan dubbelt så många medlemmar som Miljöpartiet har.

– Om alla de som stöttar mig – och jag får ju otroligt mycket stöd ute i landet – om alla dessa människor lägger sin röst på oss så kommer vi ju in i riksdagen. Jag tror människor törstar väldigt mycket efter förändring, och jag tror inte att man ska underskatta de mindre partiernas kraft och styrka och framför allt vitaliserande funktion.

Hon jämför med Miljöpartiet som är ett relativt litet parti men ändå har stor makt, särskilt i Stockholm.

– Det är fruktansvärt för det är ett riktigt marginellt parti som egentligen borde ha noll makt, men de har gjort så mycket skada. Då tycker jag att Medborgerlig Samling kan tvärtom komma in och göra mycket nytta. Jag ser absolut att det finns en potential och möjlighet.

PLUS: ”En fascistutveckling” – Katerina Janouch om åsiktsförtrycket och en gryende glasnost

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu>

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag