Behrang Kianzad kommenterar gårdagens SVT Debatt: ”Vad fan vill du?”

Behrang Kianzad och Ivar Arpi möttes i SVT Debatt. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Fredag 21 aug 2015 2015-08-21
E-post 1157

GÖTEBORG Torsdagens SVT Debatt handlade bland annat om hedersvåld och förtryck i svenska förorter och diskussionen blev snabbt hätsk, inte minst mellan den borgerlige debattören Ivar Arpi och journalisten Behrang Kianzad. – Du är fullständigt irrelevant, du är fullständigt obetydlig, dundrade Kianzad mot Arpi.

Det blev stundtals mycket heta känslor i torsdagens SVT Debatt när hedersvåld och förtryck av kvinnor skulle debatteras. Det var framför allt journalisten Behrang Kianzad som utmärkte sig när han gick till totalattack mot Ivar Arpi efter att den senare nämnt att hedersförtryck förekommer inom exempelvis den islamiska kulturen.

– Hedersförtryck förekommer i hela svenska samhället. Femtio procent av svenska kvinnor blir misshandlade i sina relationer. Sen är det såhär, jag kan det här eftersom jag är jurist. Jag kan kriminalstatistik som du inte har någon aning om. Förstår du? Eftersom du bara sitter och skriver nonsens och det har du betalt för. Förstår du?, röt en uppjagad Kianzad till Arpi.

Kianzad fortsatte sina attacker mot Ivar Arpi med olika härskartekniker och försökte förminska den borgerlige debattören. Arpi å sin sida menade att oavsett hur mycket man ogillar honom så måste man ändå kunna prata om de tjejer som lever under förtryck i svenska förorter.

– Du är fullständigt irrelevant, du är fullständigt obetydlig, var ett av Kianzads argument mot Arpi.

– Borgerliga ledarsidor legitimerar fascismen, fortsatte sedan Kianzad.

Blev starkt ifrågasatt på Twitter

Det tog ingen lång stund förrän flera användare på Twitter började ifrågasätta det Kianzad sade. Framför allt påståendet om att femtio procent av svenska kvinnor bli misshandlade i sina relationer kom att bli omdiskuterat. På Brottsförebyggande rådets hemsida står att den siffran är mycket lägre.

”Kartläggningen visar att det är ungefär lika stora andelar kvinnor och män (7,0 respektive 6,7 procent) som uppger att de under 2012 blev utsatta för någon typ av psykiskt eller fysiskt våld av en aktuell eller tidigare partner minst en gång”, står att läsa på Brottsförebyggande rådets hemsida.

Nyheter Idag ringer till Kianzad på fredagmorgonen för att be honom utveckla sin tes om att det är så många som hälften av svenska kvinnor som blir misshandlade i relationer. Det blev ett ganska kort samtal med journalisten efter att vi presenterat oss i telefonen.

– Vad fan vill du?

Jag såg SVT Debatt och du påstod att femtio procent av svenska kvinnor blivit misshandlade i relationer…

– Jag har svarat om det sjuttio gånger på Twitter så du kan glo där, förklarade Kianzad.

När Nyheter Idag undersöker vad Kianzad anför på Twitter finner vi att han hänvisar till en rapport med titel ”Slagen Dam”. Rapporten är författad av bland annat genusvetaren Eva Lundgren som blev rikskändis i dokumentären ”Könskriget” med sina teorier om satanistiska pedofilnätverk som i maskopi med samhällseliten rövar bort och mördar små barn. När rapporten släpptes i början av 2000-talet blev den mycket kritiserad och den har varit föremål för stor debatt.

I den rapporten står att läsa att ”Nästan varannan kvinna, 46 procent, har utsatts för våld av någon man efter 15-årsdagen” och det var detta stycke som Kianzad hänvisade till på Twitter. När Kianzad stöder sig på siffror från den kritiserade rapporten från genusvetare Lundgren, möter han stor kritik i sociala medier.

Nedan har vi listat några av reaktionerna på Twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag