Behrang Miri pratade smink och bikini i debatt om slöjor

Behrang jämförde slöjan med att tjejer sminkar sig. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil svtplay.se samt wikimedia commons
  • Onsdag 6 jul 2016 2016-07-06
E-post 817

ALMEDALEN SVT anordnade under tisdagen i Almedalen paneldiskussionen ”Smink, slöja eller bikini – får barn klä sig hur de vill i tv?” där debattörerna diskuterade signalvärdet av att låta små flickor med slöja medverka i tv-program. – Över en natt kommer föräldrarna och säger att nu är du en kvinna. Du ska inte göra så, du ska göra så. Ni borde vara medvetna om sådana saker, sade Didine Bedraoui till kanalen.

Småbarnsföräldern Didine Bedraoui var en av debattörerna i panelen och han har tidigare författat debattartikeln ”Unga flickor i slöja visar att SVT inte tar alla barns rättigheter på allvar” i Sydsvenskan. I artikeln argumenterar han att det är naivt att påstå att frågan om små flickor med slöja bara är en fråga om mångfald. Det handlar om något större än så, menar han.

– Slöjan är inte bara ett tyg, jag är inte emot tyget. Du kan gå med ett kylskåp på ryggen, det är inte mitt problem.

– Vi måste veta vad slöjan betyder för en tjej som är åtta. Det är den största frågan. Du blir medveten som åttaåring att du är en kvinna och att du ska dölja dina attribut, säger Bedraoui upprört hos den statliga tevekanalen.

Debattören Behrang Miri, som även jobbar på Barnkanalen, menar istället att det är deras demokratiska skyldighet att spegla alla människor i Sverige. Han säger att det här är Sverige och inte Iran. Man är inte tvingad att bära slöja här, man får göra vad man vill, poängterar han.

På frågan om Barnkanalen inte har ett ansvar för vad de speglar menar han att frågan är bredare än så.

– Jag skulle vilja bredda det här till smink och huruvida tjejer ska ha bikini eller inte.

Behrang poängterade att det finns en mängd olika normer i samhället. Hur kommer det sig att kvinnor bär smink och inte män, funderade han retoriskt.

Men Bedraoui är inte alls inne på samma linje som Miri. Han menar istället att det är stor skillnad på att bära smink eller att bära en starkt laddad symbol som slöja.

– Bikini och smink är mode, ingen tvingar dig att bära smink eller bikini, understryker han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag