Belgiens premiärminister avgår – men migrationspakten ska fortfarande undertecknas

Bild: Montage Faksimil Youtube/www.kremlin.ru
  • Onsdag 19 dec 2018 2018-12-19
E-post 166

BRYSSEL Nu faller Belgiens regering på grund av FN:s migrationspakt. Men landets FN-ambassadör meddelar att man fortfarande ska underteckna pakten.

Belgiens premiärminister Charles Michel har lämnat in sin avskedsansökan till kung Philippe, Belgiens statsöverhuvud. Kungen har ännu inte meddelat om han accepterar avskedsansökan.

Läs mer: Nationalister lämnar Belgiens regering i protest mot FN:s migrationspakt

Beskedet kommer efter att det nationalistiska partiet N-VA hoppat av Michels regering i protest mot att landet tänker delta i FN:s migrationspakt.

Oppositionspartierna har hotat med en misstroendeomröstning och på söndagen skakades Bryssel av våldsamma protester mot Michel och FN:s migrationspakt.

Läs mer: Våldsamma protester i Belgien mot FN:s migrationspakt

Belgiens FN-ambassadör meddelade emellertid att landet fortfarande ska underteckna migrationspakten i New York på onsdagen, enligt BBC.

Nästa val i Belgien är planerat till maj, men Michels avgång kan innebära att valet kommer tidigare än så.

I juli enades samtliga 193 medlemmar om FN:s migrationspakt, men efter tilltagande kritik mot innehållet valde bara 164 länder att delta i pakten vid FN:s möte om migration i Marrakech.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag