Bensin- och dieselpriserna stiger – drygt hälften utgörs av skatt

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 9 mar 2022 2022-03-09
E-post 294

SVERIGE Bensin- och dieselpriserna fortsätter uppåt. Just nu kostar en liter diesel drygt 28 kronor, och en liter bensin drygt 23 kronor, rapporterar Ekot.

Priset på olja har ökat samtidigt som den svenska kronan har tappat i värde, vilket är kopplat till kriget i Ukraina och Rysslands oljeexport. Det leder till att det har blivit ännu dyrare att tanka bilen i Sverige.

– Att betala för bensin eller diesel har ju gått upp till rekordnivåer. Så det är såklart något som kommer påverka hushållen. Jag ser framför allt framför mig barnfamiljer som är bilberoende som kommer se en större andel av plånboken gå till att tanka bilen inför helgens aktiviteter och mycket annat, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB, till Ekot.

Drivmedelspriserna kan öka ytterligare när oljepriset stiger ytterligare och kronan försvagas ännu mer. Men även andra saker påverkar.

– Här får man inte glömma bort att ungefär lite drygt hälften av priset på bensin och diesel kommer från skatter, avgifter och moms, och inte helt är drivet av priset på olja, säger Américo Fernández.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag