Berättade att jurist var dömd för brott – nu inleds förundersökning mot Ebba Busch om grovt förtal

Ebba Busch Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 3 mar 2021 2021-03-03
E-post 450

UPPSALA Åklagarmyndigheten har beslutat att inleda en förundersökning om grovt förtal mot KD:s partiledare Ebba Busch efter ett Facebookinlägg där hon berättat att en jurist är dömd för brott. – Jag har precis inlett förundersökningen. Den syftar till att klarlägga om ett brott har begåtts som faller under allmänt åtal och om det i så fall räcker för åtal, säger överåklagare Anders Jakobsson i ett pressmeddelande.

Det är under den pågående rättstvisten i Uppsala mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och en privatperson om en husförsäljning som Busch i ett Facebookinlägg berättat om hur hon utsatts för påtryckningar och hotats med att hängas ut i ”hela rikspressen”. I inlägget avslöjar hon också att motpartens juridiska ombud tidigare dömts för ett brott.

Juristen gjorde en polisanmälan och nu har överåklagare Anders Jakobsson inlett en förundersökning om misstänkt grovt förtal.

– Jag har precis inlett förundersökningen. Den syftar till att klarlägga om ett brott har begåtts som faller under allmänt åtal och om det i så fall räcker för åtal. Jag vill inte förekomma utredningen och kan därför inte lämna någon mer information för närvarande, säger överåklagare Anders Jakobsson.

Förtal är i normala fall ett brott som inte faller under allmänt åtal utan är något som privatpersoner måste driva själva, för egna pengar. En åklagare kan välja att väcka åtal om det är påkallat ur ”allmänt intresse”. Det kan handla om att uppgifterna har fått stor spridning och/eller att det är grova uppgifter som sprids.

– Den enda kommentaren till det beslutet är att Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser, men hon vill inte offentligt kommentera pågående utredning, utan låter helst den här utredningen ha sin gilla gång. Och hon ser med tillförsikt framemot resultatet, säger Ebba Buschs advokat Thomas Olsson till Expressen.

– Jag tycker det är bra att det inleds en förundersökning, säger den brottsdömde juristen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag