Berggren: Bildt och Wallström skämmer ut sig om Ungern

Foto: Nyheter Idag/Regeringen
  • Fredag 24 apr 2020 2020-04-24
E-post 3732

Carl Bildt och Margot Wallström med flera jämför i en debattartikel Ungern med coronaviruset efter att Ungern infört en Lex Corona-lag som ger utökade befogenheter till premiärminister Orbán. Det är en pinsam jämförelse som dessutom bygger på rena felaktigheter. Antingen ljuger Bildt, Wallström och de andra undertecknarna medvetet. Eller så är man djupt oförståndiga, skriver Ronie Berggren i en specialkrönika tillsammans med svenskungraren Tord Finyak.

I en debattartikel i Aftonbladet den 21 april skrev Carl Bildt, Cecilia Malmström, Margot Wallström och en rad tunga europeiska opinionsbildare en text där Ungern under ledning av den konservative premiärministern Viktor Orbán jämfördes med Coronaviruset.

”Vi européer måste bekämpa två virus samtidigt … Covid-19 som slår mot våra kroppar och en annan sjukdom som angriper våra ideal”

Så skrev de. Att parallellen är orimlig borde inte behöva förklaras. Men kritiken är också felaktig.

Debattörerna anför att den så kallade Lex Corona-lag som Ungerns parlament, lett av Viktor Orbans parti Fidesz, antog den 30 mars, är en ”maktkoncentration … utan jämförelse i den Europeiska unionen” samt ”kulmen på en lång tids farlig utveckling mot ett alltmer auktoritärt styre i Ungern.”

Det är ett påstående som inte är sant.

Lagen är endast några sidor, vem som helst kan läsa den. I andra paragrafen sägs att regeringen bara kan använda sitt juridiska svängrum inom ramarna för de åtgärder som är nödvändiga för att begränsa och hantera epidemin samt dess effekter.

Det innebär i praktiken åtgärder om att exempelvis begränsa folksamlingar. För närvarande har Ungern ett maximum på femtio personer samlade vilket kan jämföras med Tysklands två. Viktor Orban skulle med hjälp av lagen kunna dra ner gränsen till två, precis i Tyskland. I denna artikel förklaras mer ingående vad lagen innebär.

Men det avgörande felet med Bildts och Wallströms debattartikel, där man vilseleder läsarna är på en helt avgörande punkt. I debattartikeln påstås att Orbán gett sig själv makt på ”i praktiken för obegränsad tid”. Det stämmer inte.

Antingen ljuger debattförfattarna medvetet eller så är man klent intellektuellt utrustade. Inget av alternativen är särskilt tilltalande.

Vad som gäller om Ungerns Lex Corona-lag är följande:

Skulle maktmissbruk uppstå eller ens misstänkas uppstå, så finns tre säkerhetsventiler genom vilka lagen kan dras tillbaka.

För det första kan parlamentet upphäva lagar när de vill. Man kan när man vill dra tillbaka Lex Corona-lagen. Nu styrs parlamentet visserligen av Fidesz tillsammans med stödpartier så hålls partipiskan i hårt blir det svårare, men parlamentet har fortfarande den makten.

Därtill kan den ungerska författningsdomstolen stoppa lagen, om de anser att det behövs. Ungern har, till skillnad från Sverige, en författningsdomstol som övervakar att lagstiftning och maktutövande sker i enlighet med grundlagen.

Ungerns president Janos Ader kan också dra tillbaka lagen om han så önskar.

Så för att sammanfatta. Ungern är ingen bananrepublik eller diktatur. Att jämföra Ungern med coronaviruset är en skymf, dels mot Ungern men också mot allt vad europeisk samhörighet heter. Vill man värna enhet, vänskap och samarbete i Europa så bör sådant språkbruk undvikas. Flera av undertecknarna säger sig vara för ett enat Europa. Deras retorik – som dessutom inte stämmer – leder tvärtom till söndring.

Men mycket tyder på att debattörerna söker konflikt. Ungern har sedan landet sade nej till massinvandring och EU-kvoter 2015 provocerat EU:s federalister som inte dragit sig för något när det kommit till att demonisera landet.

Men det finns även sunda röster inom EU som ser saken nyktert. EU-kommissionens vice ordförande, den liberala tjeckiska politikern Věra Jourová, sa på tjeckisk TV att Ungern faktiskt inte bryter mot några EU-lagar i kampen mot coronapandemin.

USA:s konservative ikon William F. Buckley sa en gång om de konspiratoriska högerrörelserna som såg kommunism bakom varje buske, att om man kallade allting för kommunism så skulle man till slut bli så förblindad att man aldrig såg när riktig kommunism väl visade sig.

Samma sak gäller idag autokrati. De som stämplar alla konservativa styren som ”auktoritära” bara för att man inte gillar dem, de kommer att vara blinda när riktig autokrati väl visar sig.

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Lyssna på Ronie Berggrens och Tord Finyaks samtal om Ungern och Lex Corona:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag