Berggren och Mikaelsson: EU-parlamentet skämmer ut sig med Black Lives Matter

Tomas Tobé är EU-parlamentariker för M och en av dem som röstade för Alice Bah Kuhnkes resolution Foto: EU
  • Torsdag 25 jun 2020 2020-06-25
E-post 1302

EU-parlamentets resolution till stöd för den radikala rörelsen Black Lives Matter och som fördömer USA:s president Donald Trump är en pinsamhet för alla etablerade partier vars ledamöter ställde sig bakom, skriver Ronie Berggren tillsammans med Emmie Mikaelsson i en specialkrönika.

Alice Bah Kuhnke var en av initiativtagarna bakom EU-resolutionen om Black Lives Matter.

En resolution som fördömer polisvåld och ”strukturell rasism” i USA och även fördömer USA:s president Donald Trumps ”provocerande retorik, inbegripet hotet om att sätta in armén om de pågående demonstrationerna inte upphörde”.

Men Trumps uttalanden handlade inte om de fredfulla demonstranterna utan var ämnat att sätta stopp för de våldsamma upplopp där oskyldiga svarta människor i utsatta områden styrda av demokratiska politiker som ingenting gjorde, fick sina affärer vandaliserade och sina områden förstörda. Varför skulle det vara negativt?

Man kan också fråga sig var EU var när samma saker skedde under Barack Obamas presidentskap? När Treyvon Martin, Philando Castile, Eric Garner och även Michael Brown dödades. Men inte förrän nu ser vi en EU-resolution för att fördöma ”strukturell rasism” och polisvåld i USA. Det verkar endast vara angeläget för EU att bekämpa rasism när det sker under en konservativ, republikansk president i ett demokratiskt land.

Detta samtidigt som EU agerar underdånigt och direkt servilt gentemot diktaturen Kina. Var fanns fördömandet när afrikaner diskriminerades i Kina i samband med Covid-19-pandemin där de blev vräkta från sina hem, nekades hotell på grund av sin hudfärg och tvingades att leva på gatan?

Istället så ställer sig EU bakom en vänsterradikal rörelse som vill avskaffa polisen och vars grundare själv erkänner att de är ’’tränade marxister.’’ En av grundarna, Patrisse Cullors, har dessutom erkänt att ett utav Black Lives Matters viktigaste mål är att få ut Donald Trump ur vita huset. Detta är alltså en rörelse med tydliga politiska motiv, det handlar inte enbart om mänskliga rättigheter, utan om att kanalisera en destruktiv aktivism under en skenbart legitim täckmantel.

Black Lives Matter-aktivister har rivit ned historiska statyer i USA: Inte bara amerikanska sydstatsmonument utan även författningsfäder som George Washington och Thomas Jefferson. I Europa rasiststämplas Winston Churchill av rörelsens anhängare och i Sverige vill ordförande för den högljudda rörelsen Afrosvenskarnas riksorganisation se att Carl Von Linné-statyn tas ned. Dessa krav har ingenting med att motverka faktisk rasism att göra, utan är bara ett svepskäl för den revolutionära historierevisionismens återkomst.

Under 1900-talet hette det Entartete Kunst i Nazityskland, i Kommunistkina kallades det kulturrevolution. I vår tid döljs samma anda under identitetspolitikens förrädiska täckmantel.

Black Lives Matter är alltså ingen sund rörelse förenlig med demokratiska ideal.

Trots det så väljer EU-parlamentet naivt att ställa sig bakom den. Dessutom i en tid när sann totalitarism, Kina och militant islam, avancerar och den demokratiska världens födelsekontinenter, USA och Europas länder, behöver stå enade om vi vill bevara arvet från den västerländska civilisationen, tron på individuellt människovärde och folkens rätt att välja sina egna härskare.

Mitt i denna ödestimma väljer EU alltså istället att köra in en kil i den för demokratins och toleransens livsviktiga transatlantiska allians.

Det vore en sak om det hade varit några få diktaturvurmande EU-parlamentsledamöter långt ute på vänster- elle högerkanten som hade ställt sig bakom resolutionen. Men nu handlar det om ledamöter från stora, etablerade partier som gör anspråk på att vara regeringsdugliga och kunniga. Här uppvisar de tyvärr klent omdöme och svaga kunskaper.

Detta kommer utan tvekan att skada EU:s legitimitet framöver. Inte bara i ögonen på en Twitterglad amerikansk president som gärna hugger tillbaka, utan också hos en stor andel européer som vill se ett EU arbetar med verkliga frågor istället för symbolpolitik.

Alla former av rasism ska alltid bekämpas och slås ner hårt. Men det är inte vad Black Lives Matter eller EU:s resolution egentligen handlar om.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag