Bernie Sanders: USA ska bli som Sverige

Bernie Sanders. Foto: CNN
  • Onsdag 14 okt 2015 2015-10-14
E-post 13

UTRIKES Bernie Sanders, en av demokratiska partiets kandidater till det amerikanska presidentvalet nästa år, vill att USA ska bli ett välfärdsland som Sverige.

Sanders inledde gårdagens primärvalsdebatt med att gå till attack mot det nuvarande politiska systemet, som han anser är kontrollerat av miljardärer. Bland annat lyfte han fram den höga arbetslösheten bland afro- och latinamerikaner samt beklagade sig över att så många kriminella sitter i fängelse.

– I dagens Amerika har vi fler människor i fängelse än något annat land på jorden. Ungdomsarbetslösheten bland afroamerikaner är 51 procent och bland latinamerikaner 36 procent, sade han och fortsatte:

– För mig framstår det som att istället för att bygga fler fängelser, och sätta fler bakom lås och bom, kanske, bara kanske, borde vi satsa pengar på utbildning och arbeten åt våra barn.

Sanders är en stor beundrare av de skandinaviska länderna och drömmer om att omvandla USA till en välfärdsstat med höga skatter som liknar Sverige.

– Jag tror att vi borde titta på länder som Danmark, Sverige och Norge och lära oss vad de har uppnått för sina arbetare, sade han under debatten.

Bernie Sanders kallar sig själv demokratisk socialist och har från högerhåll kritiserats för sina radikala socialistiska idéer. Han tar avstånd från kapitalism, något som ledde fram till det första TV-sända repplikskiftet i demokraternas primärvalskampanj.

– När jag tänker på kapitalism tänker jag på alla småföretag som startas, för vi har möjligheten och friheten i detta land att göra just det och tjäna bra med pengar till oss själva och våra familjer, sade Hillary Clinton i en försiktig kritik mot utmanaren på vänsterkanten.

Senare i debatten fick Clinton däremot stöd från Sanders när det gäller den e-postskandal som skakat den 67-åriga presidentkandidaten och före detta utrikesministern.

– Jag måste säga något som kanske inte är bra politik, men jag tror att ministern har rätt, sade han och fortsatte:

– Det amerikanska folket är trötta på att höra om din jävla e-post.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag