Besparingar i Ystad: Ingen varm mat till de äldre

  • Måndag 30 sep 2019 2019-09-30
E-post 1588

I förra veckan meddelade Motala kommun att man sänker inomhustemperaturen på sina äldreboenden. Nu kommer Ystad kommun dra ned på kostnaderna för sina äldre genom att dra in den varma maten, rapporterar Aftonbladet. Samtidigt backar Motala kommun om den kritiserade temperatursänkningen.

– Det är verkligen ett svek mot våra gamla, säger Gun Mårtensson, dotter till 89-åriga Olle Mårtensson som nu riskerar försämringar, till Aftonbladet.

Olle Mårtensson får varm mat av hemtjänsten varje dag vid lunch.

– Han varken kan eller orkar göra någon sådan husmanskost själv, så han är jättenöjd. Och de som kommer runt 12 är jätteviktiga också för den sociala kontakten. Det betyder att han får någon att prata med. I hans ålder är det ju nästan inga vänner kvar längre, säger Gun Mårtensson och fortsätter:

– Och för min del, som dotter, vet jag att att det kommer någon mitt på dagen, ser att pappa kommit upp och att allt är som det ska. Annars larmar de oss.

Ystad drar även ned på städningen för de äldre, från varannan vecka till var tredje, vilket Gun Mårtensson är mycket kritisk mot.

– Tänk dig att man inte själv kan så mycket, att det är därför man har städning. Tänk dig toaletten, hur ser den ut efter tre veckor? Hur ser det ut i köket, hygieniskt?

Läs även: Kommunkrisen: Motala sänker temperaturen på äldreboenden

Socialförvaltningen i Ystad hade ett underskott på 36 miljoner kronor förra året. I år ser siffran ut att stanna på minus 24 miljoner, och kommunen som styrs av M, L och KD med stöd av SD förbereder ytterligare besparingar.

– Vi har ju alltid kravet att ha en budget i balans, och att vi ska leverera. Det finns olika vägar att nå det. Det handlar om att försöka effektivisera våra arbetsprocesser. Men också inspirera, tänka om och tänka nytt, säger socialchef Dan Kjellsson till Aftonbladet.

Enligt Kjellsson beror socialförvaltningens underskott inte på nyanlända migranter som i många andra kommuner, utan beror på en rad faktorer.

– Det handlar inte bara om att det blir fler äldre utan också att insatserna är mer omfattande. Det finns en viss förskjutning ifrån hälso- och sjukvården och regionens ansvar – till kommunen. Och det påverkar ju vår organisation, säger Kjellsson.

– Vi har också en ökad volym när det gäller omhändertagande av barn och unga som far illa, till exempel. Och det är väldigt kostsamma placeringar även om vi jobbar med hemmalösningar och öppenvård. Sedan är det generellt volymökningar när det gäller funktionsnedsatta eller personer som behöver individ- och familjeomsorg, fortsätter Kjellsson.

Samtidigt har Motala kommun backat om den omdiskuterade sänkningen av inomhustemperaturen på sina äldreboende till 20 grader efter hård kritik, samtidigt som det visat sig att den föreslagna sänkningen bryter mot gällande regler.

– Det finns olika lagstiftningar som styr beroende på om det är en arbetsplats eller en bostad. 20 grader är en rekommendation för en kontorslokal, men det är inte den rekommendation som gäller för ett äldreboende, där räknas de boende som särskilt känsliga och där måste temperaturen alltid ligga två grader över, alltså minst 22 grader, säger Sofia Löf, kommunikationschef på Motala Kommun, till Aftonbladet.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag