Besvikelse när Ullenhag kastar in handduken

Erik Ullenhag, Liberalerna. Foto: Magnus Fröderberg
  • Tisdag 25 jun 2019 2019-06-25
E-post 515

För att undvika onödig splittring i Liberalerna meddelar nu Erik Ullenhag att han kastar in handduken i partiledarstriden. Därmed är endast Nyamko Sabuni kvar som partiledarkandidat. Nyheten tas emot med besvikelse från flera debattörer som följt partiledarstriden. ”Dåligt tycker jag då Nyamko Sabuni INTE stängt dörren till Sverigedemokraterna!” skriver en Twitteranvändare som beskriver som ”sosse”.

Det har varit flera turer och omfattande mediebevakning på partiledarstriden inom Liberalerna. I huvudsak har kampen stått mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni, där den senare kommit att få ett stort stöd i landets olika distrikt och bland gräsrötter. Samtidigt har Ullenhag haft ett stort stöd i partitoppen.

Men under tisdagen meddelar Ullenhag i en debattartikel publicerad i Aftonbladet att han nu kastar in handduken.

”Efter att förbund, kommunföreningar, sidoorganisationer och medlemmar nu sagt sitt i en demokratisk process, inser jag dock att det inte finns ett tillräckligt starkt stöd för den idé som jag hade för vårt parti. Jag kommer därför inte ställa upp som partiledarkandidat på landsmötet”, skriver Ullenhag.

Besvikelse i sociala medier

Nyheten tas emot med besvikelse. Dels har Ullenhags anhängare anledning att slicka såren efter att Sabuni tar hem spelet, men även meningsmotståndare till Liberalerna uttrycker, om än något ironiskt, sin besvikelse. En av dem är Josef Fransson, riksdagsledamot i SD.

Tidigare har Nyheter Idag berättat att sajten Fria Tider kampanjat för just Ullenhag. I en intervju argumenterar publishern Widar Nord att Liberalerna riskerar åka ur riksdagen med Ullenhag som ledare, varför han gärna kampanjar för just Ullenhag.

– Ullenhag har ju en förmåga som ingen annan att ta Liberalerna till en position som vi alltid hoppats att de ska uppnå, förklarade Nord för Nyheter Idag.

Andra debattörer är kritiska av rakt motsatta skäl. En Twitteranvändare som presenterar sig som ”sosse” är kritisk eftersom han menar att Sabuni inte ”stängt dörren till Sverigedemokraterna”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag