Betalade 10 000 kronor per dygn för ensamkommandes boende

Stockholms stadshus. Foto: Arild Vågen
  • Torsdag 22 Nov 2018 2018-11-22
E-post 780

STOCKHOLM Hösten 2015 kom 5 500 så kallade ensamkommande barn till Stockholm. Kommunen var tvungen att skaffa boende åt alla och betalade i vissa fall närmare 10 000 kronor per dygn och barn, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Under krisåret 2015 kom 35 000 personer som sökte asyl som ensamkommande barn till Sverige varav drygt 5 500 till Stockholm. Situationen var pressad och kommunen hade svårt att hitta boende åt alla. Många nya företag dök upp och kunde få mycket bra betalt för att inhysa ungdomar.

I vissa fall betalade Stockholms stad närmare 10 000 kronor per dygn och ungdom, enligt siffror som SVT tagit del av. Detta medan den genomsnittliga dygnskostnaden för hela landet den hösten låg på knappt 2 000 per dygn.

Riksdagsledamoten Hanif Bali gör en prisjämförelse på Twitter.

Miljöpartisten Åsa Lindhagen som var socialborgarråd i Stockholm hösten 2015 intervjuas av SVT.

– Självklart ska varje barn i Sverige ha ett hem. Vi ska inte ha några barn som bor ute på gatan och när det kommer väldigt många barn, inte minst till Centralstationen i Stockholm, så blir socialtjänstens absolut högsta prioritet att se till att de här barnen får tak över huvudet och den omvårdnad som de ska ha, säger hon.

För hela landet kostade mottagandet av de ensamkommande 26 miljarder kronor under 2015, vilket är nästan lika mycket som årskostnaden för polisen och domstolsväsendet. I huvudstaden landade notan på knappt en miljard.

Läs även: Stockholm toppar – så många nyanlända måste ditt län ta emot nästa år

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag