Beväpnade migranter försöker forcera gränsen vid Kroatien – på väg mot Skandinavien

Bild: Faksimil Youtube
  • Lördag 10 Nov 2018 2018-11-10
E-post 1700

KROATIEN Kroatisk gränspolis försöker hindra 20 000 migranter från att ta sig över gränsen från Bosnien. Enligt tjänstemän vid Österrikes inrikesdepartement ska gruppen till stor del bestå av beväpnade unga män, och deras mål är Tyskland och Skandinavien.

20 000 migranter försöker bryta sig igenom gränsen mellan Bosnien och Kroatien, rapporterar Kronen Zeitung. Enligt uppgifter till tidningen är migranterna främst från Pakistan, men också från Iran, Algeriet och Marocko.

–Nu kommer andra – inga fler familjer, och det finns knappast några kvinnor kvar. 95 procent av de migranter som vill bryta sig igenom är unga män, nästan alla beväpnade med knivar. En gränspolis har redan blivit knivhuggen, säger en tjänsteman vid den österrikiska inrikesdepartementet till Kronen Zeitung.

Läs även: Pervan om investeringarna i nationalistiska Kroatien: ”Klippanborna borde veta bättre”

En analysgrupp för en grupp för migration vid inrikesdepartementet i Wien övervakar situationen, och menar att ett genombrottsförsök kan vara nära förestående.

– Kroaterna försöker verkligen hantera det här själva. De har också placerat specialstyrkor vid  gränsövergången, säger en analytiker.

Man konstaterar emellertid också att Österrike inte är målet för migranterna, som snarare kommer söka sig till Tyskland och de skandinaviska länderna.

I november planerar den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex, som skyddar EU:s yttre gränser, att förstärka gränsen mellan Kroatien och Bosnien.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Borde Sverige erbjuda Kroatien hjälp, militär, polisiär eller i någon annan form, för att hålla gränsen?
5145 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag