Bevismaterial för våldtäkter slängs efter bara sex månader – Har för lite förvaringsutrymme

Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Socialdemokraterna
  • Tisdag 9 jan 2018 2018-01-09
E-post 327

STOCKHOLM Årligen söker sig runt 800 personer till Sveriges enda specialistmottagning för våldtagna, akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm. På mottagningen förstörs potentiella bevismaterial efter endast sex månader, trots att resten av sjukhusen i landet förvarar materialet i två år.

På Sveriges enda specialistmottagning för våldtagna förstörs bevismaterial efter endast sex månader. De så kallade spårsäkringssatserna ska egentligen bevaras i två år enligt rekommendation och ett utredningsförslag, det uppger Sveriges Radio.

Sprsäkringssatserna säkrar DNA och andra biologiska spår som kan uppstå när en person har utsatts för sexualbrott och kan vara väldigt viktiga bevis i en efterföljande rättsprocess. Det handlar främst om att topsa områden på kroppen där spår av sperma eller saliv kan finnas men det tas även blod och urinprov.

Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm är den enda mottagningen av sitt slag i Sverige och årligen söker sig runt 800 personer dit. På de flesta sjukhus i Sverige sparar man spårsäkringssatserna i två år men på Södersjukhuset finns det bara möjlighet att förvara dem i sex månader.

Anna Möller, ledningsansvarig läkare på akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm, uppger att det är kring 40 procent av patienterna som avvaktar med att göra en polisanmälan. Varje år förstörs nästan 300 satser och det är förekommande att åklagare eller polis ringer och ber om spårsäkringssatser som redan är förstörda.

2016 års sexualbrottskomitté föreslog i ett betänkade om att införa en lagändring som kräver att satsarna ska sparas i minst två år.

– Vi vill ju spara dem längre och vi har påpekat flera gånger att vi behöver större utrymmen. Blir det ett lagförslag måste ju sjukhuset tillgodose behovet av större lokaler, säger Anna Möller, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag