Bianca censurerad efter Lööf-inlägg: ”Det här är bara ett sätt att tysta mig”

Debattören Bianca Muratagic och C-ledaren Annie Lööf. Foto: Privat/Nyheter Idag
  • Söndag 29 apr 2018 2018-04-29
E-post 3795

STOCKHOLM Samhällsdebattören Bianca Muratagic gick till angrepp mot Annie Lööf i en krönika som hon delade på Facebook. Efter publicering togs inlägget bort. ”Bedrövligt. Kritik är inte hat. Det här är bara ett sätt att tysta ner kritik mot politiker. Det är groteskt, man ska kunna ha möjlighet att uttrycka sina åsikter utan att bli avstängd eller censurerad”, säger hon till Nyheter Idag.

Skribenten, samhällsdebattören och sångpedagogen Bianca Muratagic reagerade på ett utdrag ur Annie Lööfs nya bok ”Sanningens ögonblick” i Aftonbladet, där Centerledaren berättar om sin tuffa tid och hur nära det var att hon blev utbränd under 2011 då hon tog över som partiledare efter Maud Olofsson.

I sin krönika på Katerina Magasin riktar Bianca Muratagic hård kritik mot Annie Lööf och den förda politiken. Nu senast med beskedet om att ge 9 000 ensamkommande afghaner uppehållstillstånd, trots att de saknar giltigt asylskäl.

”Det du kallar för moraliskt ansvar väger tydligen tyngst i omtanke för de 9 000 män och illegala migranter, där många visat sig ljuga om sin ålder, som ljuger vidare om sin identitet, och som begår brott i landet som tagit emot dem. Män som utnyttjar och fortsätter bedra vårt system och skapar en sämre, mer riskfylld tillvaro för hederliga, hårt arbetande medborgare och skattebetalare? Du vet mycket väl att dessa män genom ditt ansvarslösa beslut är här för att stanna”, skriver Muratagic och fortsätter:

”Majoriteten av de män som de sista åren kommit till Sverige har en bakgrund i klansamhällen och i religiös (islamisk) fundamentalism där brutalt våld mot kvinnor är vardag. Samma slags våld har nu börjat drabba Sverige i allt större omfattning. Det är ett resultat av att dessa män blir allt fler i Sverige och får många gånger dessutom möjlighet att stanna kvar i samhället trots att de begått brutala våldsdåd. Hur kan du blunda för dessa eskalerade gruppvåldtäkter och nya typer av kriminalitet i vårt tidigare lugna land, Annie Lööf?”

Inlägget granskades två gånger

Bianca Muratagic delade krönikan på Facebook, men inlägget togs bort med motiveringen att ”texten inte följer Facebooks communityregler kring hatiskt innehåll”. Hon krävde att Facebook granskade inlägget igen, men fick även då samma besked.

Nyheter Idag har pratat med Bianca Muratagic om censureringen, men också om det som händer i Sverige där allt fler kvinnor känner sig otrygga i samhället, enligt den senaste trygghetsmätningen utförd av Brottsförebyggande rådet (Brå).

Vad tycker du om Facebooks, till synes godtyckliga, censur av inlägg?

– Jag tycker det är fullkomligt vansinnigt. Det är en mycket allvarlig inskränkning av det fria ordet och medborgarnas rättigheter att kunna uttrycka sig. Jag skulle inte säga att jag känner mig kränkt, men jag tycker det här är otroligt jobbigt och allvarligt. Och jag är inte ensam om att uppleva det här. Jag blir kontaktad dagligen av folk som blir censurerade eller blockerade av Facebook.

– Det man gör nu är att man ger sig på folket och deras grundläggande rättigheter.

Du skriver i din text att samma scenario som skedde i före detta Jugoslavien håller på att upprepas i Sverige. Hur känner du kring det?

– Jag upplever enorm ångest, för jag blir ständigt påmind om mitt förflutna, och det jag har bearbetat i många år för att kunna gå vidare i mitt liv. Gamla krigsminnen grävs upp, de kommer tillbaka. Just det här att jag känner att jag inte kan lita på politiker och deras ansvarslösa och väldigt destruktiva politik, där grupperna ställs mot varandra… Det var precis det som hände i mitt hemland, man hånar, misstänkliggör och tar inte folkets oro på allvar. Situationen kan bli riktigt farlig här.

Ser du en framtid i Sverige?

– Om det fortsätter så här kommer jag faktiskt inte längre vilja bo här. Jag kommer inte vilja stanna i ett land där maktmissbruket ökar, där människor ställs mot varandra, där polarisering ökar mer och mer, eftersom våra politiker inte kan ta tag i saker och ting.

Vad är din hälsning till Annie Lööf?

– Jag tycker hon borde lyssna på folket, och sedan så tycker jag också att man aldrig ska negligera folket. Min text var ju riktad till henne, men hon svarade med att blockera, censurera det här inlägget. Nu vet jag inte om det var hon personligen som stoppade detta, men jag misstänker ju det.

– Det här är bedrövligt. Kritik är inte hat. Det här är bara ett sätt att tysta ner kritik mot politiker. Det är groteskt, det ska inte vara på det sättet. Man ska kunna ha möjlighet att uttrycka sina åsikter utan att bli avstängd eller censurerad. Det fanns inget hat, inga personliga påhopp i mitt inlägg. Det här är bara ett sätt att tysta mig.

Centerns besked att de stödjer regeringens linje om att låta 9 000 ensamkommande ungdomar att stanna i Sverige har väckt en rad reaktioner. Häromdagen sågade schlagerdrottningen Carolas ex-man Runar Sögaard MP:s språkrör Gustav Fridolin:

”Sluta försöka spänna dina fjädrar. Ty fjädrarna är borta, Fridolin. Du är avslöjad. Och kvar är bara en tragisk ungtupp, plockad på alla sina fjädrar och som inte ens är kapabel att gala som en riktig tupp. Bara ett pinsamt kluckande hörs numera. Som inte ens media kan brösta upp längre.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag