Bibliotekspersonal i Skåne utbildas i arabiska

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 29 okt 2020 2020-10-29
E-post

SKÅNE Biblioteksanställda i Helsingborg och Malmö genomgår just nu en kompetensutbildning i vardagsarabiska, berättar P4 Malmöhus. Projektet finansieras av Region Skåne.

Radions reporter var med på en av språklektionerna på stadsbiblioteket i Helsingborg. Där pratade man med bibliotekarien Emelie Andersson som menar att hon kommer att få stor användning av de nya språkkunskaperna.

– Att lära mig vardagsfraser som jag kan använda i mitt arbete för att känna att jag inkluderar. Sedan jobbar jag som barn- och ungdomsbibliotekarie så jag känner att det också är väldigt bra att bekräfta deras språk, deras modersmål, säger hon.

Syftet med projektet är att underlätta kommunikationen mellan de biblioteksanställda och ”det stora antalet arabisktalande besökare”, berättar P4.

– Idén föddes när vi hade bjudit in olika bibliotek där personer jobbade kring mångfald, säger bibliotekarien Nina Olsson på stadsbiblioteket i Malmö.

P4: Är det inte mer integrerande att prata med nya svenskar på lätt svenska – ett sätt att få in dem i det svenska språket?

– Det gör vi också. Vi talar ju svenska dagligen på biblioteket. Så detta är ju mer som ett komplement, säger Nina Olsson.

När Nyheter Idag talar med Nina Olsson berättar hon att man har fått 50 000 kronor från Region Skåne för att genomföra projektet. Hon säger även att det är frivilligt att anmäla sig till kursen.

– I allra högsta grad är det frivilligt. Man ska ju verkligen vara intresserad av att göra det. Det är ingenting som kommer uppifrån, säger hon.

– Alla är inte med på detta utan det är vi som jobbar kring mångfald, och sedan kanske det ger ringar på vattnet så att det sprids.

Läs även: Malmö-imamen hetsar mot Frankrike och Macron: ”Må Gud befria Frankrike från ondskan”

Läs även: Kristen konvertit vågar inte visa sitt kors i arabiska affärer

Bli prenumerant

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag