Biden tar bort Trumps ”inreseförbud”: ”Mycket olyckligt”

Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0
  • Fredag 22 jan 2021 2021-01-22
E-post 288

USA På sin första dag som president har Joe Biden tagit bort de reserestriktioner som Donald Trump införde från en rad framförallt muslimska och afrikanska länder med hänvisning till nationell säkerhet.
– Det kommer i slutändan att göra det amerikanska folket mindre trygga, säger Chad Wolf, tidigare tf chef för den amerikanska inrikessäkerhetsstjänsten, till Fox News.

Joe Biden signerade under sin första dag som president en rad exekutiva ordrar som upphävde beslut som fattades under föregångaren Donald Trumps tid – avskaffandet av reserestriktionerna var ett av dem och ett löfte från valrörelsen.

Donald Trump införde 2017 hårda restriktioner för inresor för medborgare i en rad länder, något som enligt Brennan center har inneburit att amerikanska myndigheter sedan 2017 har kunnat stoppa 42 000 personer från att resa in i USA. Bland länderna på listan finns Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Jemen, Nordkorea, Nigeria, Myanmar, Eritrea, Kirgisistan, Sudan and Tanzania.

Chad Wolf, tidigare tf chef för Homeland security, den amerikanska inrikessäkerhetstjänsten, är kritisk.

– Det är tyvärr ett väldigt tråkigt besked, säger han till Fox News.

Inreseförbudet har av bland annat kallats ett ”Muslim ban”, ett förbud riktat mot muslimer att resa in i USA. Chad Wolf avfärdar det påståendet.

– Det har aldrig funnits något ”Muslim ban”. Det är inte baserat på religion. Vad myndigheterna gjort är att istället sätta upp väldigt specifika kriterier som de här länderna måste uppnå. Vi är väldigt tydliga med dem hur de ska göra för nå de kriterierna.

– I den processen får vi mer information om potentiella terrorister än vi någonsin fått tidigare. Att gå in och upphäva (restriktionerna) utan en genomtänkt process är väldigt bekymmersamt och det kommer i slutändan att göra det amerikanska folket mindre trygga, säger Wolf.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag