Bidragsfamilj ”går på knäna” – 21 200 kvar efter hyra och el

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 24 jul 2023 2023-07-24
E-post

En fyrabarnsfamilj som får försörjningsstöd rasar mot regeringens förslag på att införa ett bidragstak. Själva har de för närvarande 21 200 kronor över efter att el och hyra betalts, vilket enligt familjefadern innebär att de ”går på knäna”.

”Erik”, som egentligen heter något annat, och hans fru har levt på försörjningsstöd i flera år, och oroas nu över att regeringen vill införa ett bidragstak.

De har fyra barn, och efter att hyra och el har betalts har de 21 200 kronor över till övriga utgifter. Enligt Erik är det precis på gränsen av vad familjen klarar av för sin försörjning.

– Vi går på knäna. Mindre pengar skulle inte gå, säger han till TT.

Erik har inte kunnat behålla ett arbete under längre än ett års tid, då han lider av återkommande depressioner. Det har bland annat inneburit att han sovit så tungt att han inte vaknat av sin väckarklocka.

Även Eriks fru har någon form av problem, som TT:s artikel inte specificerar närmare. Dessutom uppger han att två av barnen har autism, medan ett tredje har problem med anknytning, vilket innebär att Erik ofta tvingas rycka ut till skola och förskola.

Socialtjänsten har tidigare krävt att Erik skulle arbetsträna för att få ut sitt bidrag, men har sedan ett år tillbaka gett upp.

– Hade jag kunnat ta ett jobb och behålla det, hade jag gjort det, säger Erik, som menar att ett bidragstak skulle innebära att ”sparka på oss som redan ligger ned”.

– Jag förstår tanken med att folk ska ut i jobb, men den förutsättningen finns inte för alla. Vad är nyttan med att sparka på oss som redan ligger ned? säger Erik.

På sociala medier är det flera som ifrågasätter att familjen ”går på knäna” ekonomiskt när de har 21 200 kvar efter hyra och el.

Andra, som Dagens Nyheters vetenskapsreporter Simon Campanello, menar att ”barn kostar pengar”, och hänvisar till ett stycke i artikeln där det står att ”enligt Konsumentverket ligger normala hushållskostnader för en familj med fyra barn i samma åldrar på mellan runt 36 300 och 38 420 kronor.”

Läs även: MP: Höj bidragen i takt med inflationen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag