Bil kraschade in i varuhus i Ullared – två skadade

Foto: Flashback
Foto: Flashback
  • Onsdag 19 jul 2017 2017-07-19
E-post 84

FALKENBERG En bil kraschade under tisdagskvällen in i varuhuset Gekås i Ullared utanför Falkenberg. Två skadades lindrigt vid händelsen och den man som körde bilen greps av ordningsvakter, skriver polisen på sin hemsida.

Det var strax före klockan åtta igår kväll som en personbil kraschade in i väggen vid kundutgången till Gekås. Varuhuset skriver på sin Facebooksida att man höll på att stänga när bilen kom farande.

Två personer skadades lindrigt när de blev påkörda av bilen och fick bland annat skrapsår. Enligt Gekås blev dessutom många människor chockade av händelsen.

Securitas ordningsvakter vid butiken grep föraren av bilen, en man i 65-årsåldern som uppges ha varit förvirrad vid gripandet. En förundersökning har inletts gällande skadegörelse, vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse. Den gripne mannen misstänks för alla tre brotten.

Bombskyddsgruppen gjorde en teknisk undersökning av bilen igår kväll. Den visade att det inte fanns några farliga föremål i den.

Får äga vapen

Den man som står som ägare till bilen är en svensk 65-årig man som tidigare haft en rättstvist med polisen. Anledningen är att han äger flera jaktvapen och polisen velat ta dem i beslag på grund av mannens psykiska ohälsa.

I februari 2015 lades mannen in på klinik sedan han drabbats av en psykos. Han hade då vid två tillfällen påträffats av en polispatrull när han var förvirrad, pratade osammanhängande och saknade verklighetsförankring. I oktober samma år lades han återigen in eftersom han led av ”paranoida vanföreställningar”.

Polisen beslutade redan i februari 2015 att omedelbart omhänderta de tolv jaktvapen som mannen hade hemma, men hittade endast nio av dem i hans hem.

”Polismyndigheten gör bedömningen att du i dagsläget inte uppfyller de lämplighetskrav som ställs på en vapeninnehavare”, skrev myndigheten i ett skriftligt beslut till 65-åringen.

Men 65-åringen gick till domstol – och fick rätt. I mars i år slog en domstol fast att han inte är tillräckligt psykiskt sjuk för att inte få äga skjutvapen.

Eftersom 65-åringen endast uppvisat psykisk sjukdom ”under en relativt kort tid” och att den psykiska ohälsan endast ”varit av tillfällig karaktär” tyckte domstolen att mannen kunde få fortsätta äga vapen.

Tycker du att paranoida människor med vanföreställningar ska få äga vapen?
736 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag