Bild på cancersjuk svensk sexåring användes av EU-migranter för att tigga pengar

Faksimil Facebook
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post 1553

SUNDSVALL EU-migranter i Sundsvall använde bilder på cancersjuka Juva, 6 år, för att kunna tigga pengar, något som fått Juvas mamma att bli mycket upprörd. ”Det finns inga ord för att beskriva vår avsky mot de samvetslösa bedragare som utnyttjar hennes svårigheter i eget syfte, och vi vill härmed uppmärksamma så många som möjligt på det faktum att åtminstone just de här tiggarna är kriminella och använder sig av väldigt fula metoder i sin jakt på pengar”, skriver Juvas mamma Jannice i ett Facebookinlägg. 

Sexåriga Juva lider av cancersjukdomen leukemi. Bilder på Juva har funnits i Facebookgrupper som sålt armband för att samla in pengar till cancersjuka.

För några dagar sedan upptäckte Juvas mamma, Janice Eklöf, att bilden på hennes cancersjuka dotter kommit att användas på fler ställen och för fler ändamål.

I ett Facebookinlägg berättar hon om upptäckten.

Det här är vår sexåriga dotter Juva, som i maj 2016 diagnosticerades med ALL; Akut lymfatisk leukemi. Den här bilden på henne tog jag inför jul i fjol och idag har vi upptäckt ett väldigt oväntat och ovälkommet användningsområde för den. Inne i Sundsvall sitter det nämligen tiggare som har stoppat in en Jesusbild och ställt upp Juvas foto vid en skylt som ber om hjälp. Med andra ord används alltså vår cancersjuka dotter som bete för att lura av folk pengar”, skriver Jannice på Facebook. 

EU-migranterna i Sundsvall har på något sätt fått tag i bilden, skrivit ut den och infogat en Jesus-figur bredvid Juva. De har haft bilden vid sig när de tiggt pengar.

Jannice är tydlig med att inte dra alla tiggande EU-migranter över en kam.

Den här tjejen har gått igenom ett helvete i sitt unga liv, och har fortfarande lång väg kvar att gå innan hon kommer ut på andra sidan. Det finns inga ord för att beskriva vår avsky mot de samvetslösa bedragare som utnyttjar hennes svårigheter i eget syfte, och vi vill härmed uppmärksamma så många som möjligt på det faktum att åtminstone just de här tiggarna är kriminella och använder sig av väldigt fula metoder i sin jakt på pengar. De är polisanmälda och jag hoppas innerligt att de aldrig får chansen att utnyttja Juva eller något annat sjukt barn igen.”

Jannice uppmanar allmänheten att dela inlägget och ber folk att visa hänsyn och inte använda det för rasistiska ändamål.

”Dela gärna inlägget, ju större spridning desto bättre. Vi vet ju heller inte om det kan finnas fler exemplar av bilden som används någon annanstans så det är bra om informationen kommer ut så långt som möjligt. 
Jag vill dock be att ingen använder detta inlägg för att sprida rasistisk propaganda. Lika lite som vi uppskattar att vår dotter utnyttjas av kriminella nätverk, lika lite vill vi att hon ska vara en bricka för folk att framföra sina politiska åsikter med. Vänligen respektera det.” 

Här är Facebookinlägget

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag