Billström berömmer Bengtzboes avgång – plockade själv ut 120 000 på liknande bostadsupplägg

Foto: Nyheter Idag samt Faksimil Expressen.se
  • Torsdag 25 apr 2019 2019-04-25
E-post 2142

”Det är bra att Bengtzboe tar sitt ansvar”, säger M-gruppledaren Tobias Billström till Sveriges Radio. Men redan 2009 kunde Expressen berätta att Billström själv plockat ut 120 000 kronor på ett bostadsupplägg som starkt påminner om det som Bengtzboes nu tvingats avgå för. – Jag kommer inte säga något om det här just nu, säger Billströms pressekreterare Niklas Gillström.

Det var Aftonbladets prisbelönta granskning ”Maktens kvitton” som avslöjade M-toppen Erik Bengtzboes bostadsupplägg där han plockat ut 158 000 kronor genom att vara skriven på en adress där han med all sannolikhet inte bor. Interna M-källor bekräftar för Nyheter Idag att gruppledaren Tobias Billström varit högst delaktig i processen som nu leder till att Bengtzboe tvingas lämna uppdraget som riksdagsledamot.

Efter att beskedet om Bengtzboes avgång blivit allmänt känt i medier har Billström även låtit sig intervjuas i Sveriges Radio. Där berömmer han dagens besked om Bengtzboes avgång.

– Jag tycker att det är bra att Bengtzboe tar sitt ansvar, säger Billström

Billström har själv tagit emot 120 000 på bostadsupplägg – men sitter kvar

I sak handlar skandalen runt Bengtzboe om att han misstänks varit folkbokförd på en adress där han egentligen inte bor, ett upplägg som möjliggjort extra skattefinansierade bidrag om 158 000 kronor. Men Bengtzboe är långt ifrån ensam om det bostadsupplägget.

Redan 2009 kunde Expressen visa att Tobias Billström i praktiken gjort samma sak. Då var Billström skriven i en tvåa i Malmö, trots att han i verkligheten bodde med sin familj i Stockholm. Det var till och med så uppenbart att den egentliga bostaden var i Stockholm att Billström själv uppgav Stockholmsadressen till regeringskansliets förvaltningsavdelning.

Det var också till Stockholmsadressen som beslutet om extra bidrag skickades – för det påstådda boendet i Malmö. Billströms bostadsupplägg gav ett extra bidrag om 120 000 skattekronor per år.

Nyheter Idag har talat med Billströms pressekreterare Niklas Gillström. Han säger sig inte känna till Billströms bostadsupplägg eller Expressen-artikeln från 2009.

– Du menar att Billström skulle ha varit skriven hemma hos sin mor och egentligen bott i en sommarstuga?

Nej, men att han varit skriven på en adress där han inte bor och på så sätt fått ut en massa bidrag. Det framgår i Expressen-artikeln?

– Jag kommer inte säga något om den här just nu i och med att jag inte läst artikeln över huvud taget.

Däremot lovar Gillström att återkomma över SMS med kommentarer. Nyheter Idag har frågat vad som rent principiellt skiljer Billströms bostadsupplägg från det upplägg som Bengtzboe tvingats avgå för.

Nyheter Idag har även sökt Tobias Billström direkt, utan resultat. Till Sveriges Radio berättar Billström att det funnits en ”växande irritation” över Bengtzboes bostadsuppgifter som ”inte är trovärdiga”.

– Partiet har i dialog med Bengtzboe sagt att förtroendet har blivit skadat genom den här utvecklingen men beslutet att lämna riksdagsuppdraget har han fattat själv, säger även Billström till Sveriges Radio.

En källa i Moderaterna säger att Billström är en av dem som ”tvingar” Bengtzboe att avgå, något som källan kallar ”dubbelmoral”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag