Billström står bakom 40-öreskritiken – Tyst om miljarderna till public service

Tobias Billström och Christian Sonesson. Foto: EPP / Wikimedia Commons samt privat
  • Lördag 16 mar 2019 2019-03-16
E-post 1694

Den moderata gruppledaren i riksdagen Tobias Billström uttrycker sitt gillande till MUF-kritiken mot partikamraten Christian Sonesson för en skattehöjning med 40 öre. Samtidigt är Billström knäpp tyst om att han själv tvingade igenom drygt åtta skattemiljarder årligen till public service.

Missnöjet mot den moderata partiledningen jäser i sociala medier efter att gruppledaren Tobias Billström uttrycker sitt gillande till kritiken mot partikamraten Christian Sonesson. Bakgrunden är att Sonesson, som är kommunalråd i Staffanstorp, lät klubba igenom en skattehöjning med 40 öre i kommunen.

Enligt MUF-ordföranden Benjamin Dousa gick Moderaterna i Staffanstorp till val på sänkt skatt, men detta tillbakavisar Sonesson för Nyheter Idag. Det hindrar emellertid inte Dousa från att rikta skarp kritik mot sin partikamrat.

”Christian Sonesson borde dra tillbaka sin skattehöjning under mandatperioden – eller ställa sin plats till förfogande”, skrev Dousa på Facebook.

Utspelet från MUF-toppen kom att ifrågasättas starkt från gräsrötter och moderata väljare. Emellertid fick Dousa stöd uppifrån partiet när Billström uttryckte sitt gillande.

”Förstår jag saken rätt gick Moderaterna i Staffanstorp till val på sänkt skatt och höjde den sedan. Rimligt att det ställs frågor om varför. Vilket Dousa gör i sitt inlägg. Svårt att se något problematiskt – om man nu inte anser att föremålet för kritiken är just höjd över all kritik”, skriver Billström bland annat i en kommentar på Facebook.

Sonessons markering mot Billström

Att just Sonesson får avgångskrav riktade emot sig tolkas av flera gräsrötter som att det egentligen handlar om förhållningssättet till Sverigedemokraterna. Staffanstorp är en av få kommuner där M styr tillsammans med SD.

Vidare uppfattas Sonesson som en självständig och stark profil i Skåne och han markerar mot Billströms agerande på Facebook.

”Jag kan inte tolka det på annat sätt än att Tobias Billström instämmer i avgångskravet som riktades mot mig”, skriver Sonesson.

Bråket engagerar många gräsrötter och den borgerliga debattören Thomas Gür noterar i en Facebookstatus att han ”inte sett en enda person som skrivit och sagt att Dousas angrepp på Sonesson övertygat vederbörande att han/hon skall rösta på moderaterna i nästa val”.

Billström tvingade igenom skattemiljarder till SR och SVT

Det är emellertid inte bara Sonesson, med 40-öreshöjningen, som möjligen går emot idén med den moderata politiken. Nyheter Idag kunde nyligen avslöja att det var Tobias Billström själv som i praktiken tvingade den moderata riksdagsgruppen att släppa igenom finansieringen av public service.

Detta genom att som mötesordförande i sin roll som gruppledare förvägra de moderata riksdagsledamöterna att rösta eller anmäla avvikande åsikt i frågan. I plenisalen var det bara Sverigedemokraterna som röstade emot.

Resultatet blir ytterligare 8,5 miljarder som skattebetalarna tvingas betala för SVT och SR – alldeles oavsett om de nyttjar de statliga medierna eller inte. Totalt gäller den nya skatten i 6 år varför beslutet minst väntas kosta skattebetalarna 48 miljarder.

Men när Nyheter Idag sökte Billström för en kommentar om varför han i praktiken tvingade igenom den kontroversiella skatten valde han att ducka frågan.

”Vi kommenterar inte interna diskussioner”, svarade Billströms pressekreterare Niklas Gillström.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag