Birgitta Ohlsson argumenterade för statlig familjekontroll: ”Jag är liberal”

Tydligen är det "liberal" politik att staten styr människors vardag, om man får tro Birgitta Ohlsson (Fp) Foto: Faksimil svtplay.se
  • Torsdag 4 jun 2015 2015-06-04
E-post 1110

STOCKHOLM I SVT Aktuellt debatterade Birgitta Ohlsson för att staten ska tvinga familjer att följa hennes feministiska mall om hur föräldrar ska leva sina liv. – Det vore förödande tycker jag som liberal, motiverade hon sitt ställningstagande för mer statlig kontroll av människor.

Det var en märklig debatt som tv-tittarna fick se på torsdagskvällen i SVT Aktuellt när Birgitta Ohlsson (Fp) mötte Sverigedemokraternas Paula Bieler i en debatt om föräldraförsäkringen. Ohlsson argumenterade för att staten ska öronmärka fler månader som pappor är föräldralediga, för att på så sätt via statlig styrning, få människor att leva efter hennes feministiska vision om hur ett samhälle ska se ut.

Paula Bieler å andra sidan argumenterade för att staten inte ska lägga sig i vad enskilda individer tar för beslut. Istället menar hon att föräldrar kan avgöra själva hur de vill disponera sin tid med barnen, men argumentet att låta individer själva bestämma vände sig Ohlsson kraftigt emot.

– Det vore väldigt förödande tycker jag som liberal och feminist, förklarade Birgitta Ohlsson.

I sann ”liberal” anda fortsatte Ohlsson argumentera emot Bielers linje om att staten ska låta individer och familjer få vara ifred. Ohlsson gick så långt att hon menade att politiker ”har ett ansvar” att lägga sig i vilka val människor gör i sin vardag.

– Ett samhälle består ju inte bara av rättigheter och friheter. Det består också av skyldigheter och där har vi ett ansvar som politiker att driva förväntningar. Vilket samhälle vill vi leva i? Jag vill ha ett jämställt samhälle, poängterade Ohlsson vidare.

Ohlsson hyllas av socialister för sin politik

På Twitter fick Birgitta Ohlsson beröm från vänsterhåll för hennes linje om att staten ska styra mer i människors vardag. En av de som uttrycker glädje över Ohlssons linje är Göran Greider som kallar det ett ”ljus i debatten”.

Men det fanns även de som var kritiska mot Ohlssons linje om mer statlig inblandning i hur människor ska leva sina liv. Inom Alliansen finns fortfarande spår av människor som vill låta föräldrar vara ifred, något som också fick socialdemokrater att reagera på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag