Birgitta Ohlsson säger ja till religiösa skolor och nej till SD – Nu kräver partitoppen hennes avgång

Birgitta Ohlsson firar mångfald. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 14 sep 2016 2016-09-14
E-post 260

STOCKHOLM Efter att Liberalernas Birgitta Ohlsson än en gång gått emot partiledningen kräver flera tunga namn inom partiet hennes avgång. Men Ohlsson får också starkt stöd, framförallt från fria debattörer på twitter.

Liberalernas riksdagsledamot Birgitta Ohlsson gick tidigare emot partilinjen då hon röstade emot den tuffare asyllagen i juni. Nu har hon än en gång tagit strid mot partiledningen med utspel på twitter och DN debatt, där hon angripit både partiledaren Jan Björklunds invit till SD och förslaget om att stoppa religiösa friskolor.

Men nu har alltså partistyrelsen till sist fått nog.

– Jag tycker att man ska välja om man ska vara med och leda partiet eller om man vill vara en fri debattör. Nu har hon valt att vara en fri debattör. Då tycker jag att det är rimligt att hon lämnar vår partiledning, säger Anna Starbrink, som sitter i partistyrelsen, till ekot.

I en artikel på SVT debatt utvecklar Starbrink sin kritik, och skriver bland annat att ”Det handlar om ledarskap och möjligheten för Liberalerna att formulera en tydlig politik. Just nu är det omöjligt för väljarna att förstå partiets åsikter”.

Partiets vice orförande i riksdagsgruppen, Tina Acketoft, säger till ekot att hon numera saknar förtroende för Ohlsson.

– Att man har olika åsikter inom ett parti, det är inte konstigt, så ska det vara, man ska kunna stöta och blöta åsikter mot varandra. Men om man inte vinner gehör för sin åsikt då är det bäst att gå med partiet, fortsätter Acketoft.

Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) skriver på facebook att ”Jag delar uppfattningen att i en organisation som genomför ett förändringsarbete så måste ledningen gå i takt. Man måste inte älska alla beslut, men måste vara beredd att försvara dem utåt. Annars blir förändringsarbete omöjligt”, men tillägger att han i övrigt inte vill kommentera interna diskussioner utåt.

Starkt stöd för Birgitta Ohlsson från EU och Twitter

Men Birgitta Ohlsson får också stöd i den infekterade konflikten.

– I ett socialliberalt parti så ska det vara högt i tak och de bästa politiska ståndpunkterna når man i ett klimat där åsikter bryts mot varandra, säger partiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström till Aftonbladet, och tillägger att ”mångfald i en partiledning är mycket bättre än enfald”.

Wikström passar även på att ge en känga till Ohlssons kritiker, som Wikström inte tror klarar av att ”presentera ett budskap som ger hopp och framtidstro till unga människor” på samma sätt som Ohlsson ska ha gjort.

Ohlsson får också starkt stöd från EU:s handelskomissionär Cecilia Malmström (L), Liberalernas före detta partiledare Maria Leissner och Liberala ungdomsförbundets ordförande Joar Forsell, som alla menar att det bör vara högt i tak i ett parti som kallar sig för ”Liberalerna”.

Men starkast är kanske stödet för Birgitta Ohlsson bland olika debattörer på twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag