Biskop Brunnes hyllning till Löfven möter kritik: ”Han tog ansvar som statsminister”

Tweeten som skapade allt rabalder. Foto: Wikimedia Commons / Nyheter Idag
  • Lördag 29 jul 2017 2017-07-29
E-post 789

STOCKHOLM ”Tack Stefan Löfven för ditt starka och tydliga ansvarstagande”, twittrade Eva Brunne när det stod klart att Löfven sitter kvar som statsminister. Den tweeten blev startskottet på en kritikstorm mot Brunne. Samtidigt står Brunne fast vid att Löfven agerat föredömligt. – Han tog ansvar som statsminister, säger hon till Aftonbladet.

Ännu ett infekterat bråk sker inför öppen ridå efter IT-skandalen och senare regeringsombildningen. När det stod klart att Stefan Löfven sitter kvar som statsminister passade biskop Eva Brunne på att hylla Löfven.

Den tweeten kom att möte hård kritik från flera Allianspolitiker. ”Exakt vad menar du? Att statsministern i ett halvår inte berättade om säkerhetsskandalen för riksdagen och svenska folket?”, frågar Tomas Tobé (M) öppet på Twitter. Även Liberalernas partiledare Jan Björklund riktar en känga mot Brunne. ”Visste inte att Svenska kyrkan hade åsikter om vilka ministrar som ska avgå och inte. Trodde statskyrkan var avskaffad. Omdömeslöst”, skriver han.

Brunne: ”Han tog ansvar som statsminister”

Tidningen Aftonbladet har talat med Brunne efter kritikstormen. Hon berättar att hon ”inte kunde ana” att tweeten skulle leda till en kritikstorm. Samtidigt förklarar hon vad hon ville ha sagt med sin hyllning till Löfven.

– Jag tyckte att han tog ansvar genom att dels förmå två statsråd att avgå, de som hade det direkta ansvaret i detta. Och dels genom att fortsätta regera. Alternativen hade blivit till en svår politisk situation för oss alla, att avgå med hela regeringen eller att utlysa nyval. När han valde en annan väg tyckte jag att han tog ansvar som statsminister, och det är statsministerrollen det handlar om, säger Eva Brunne till Aftonbladet.

Hon säger också att hon agerat likadant om det vore en statsminister med annan politisk färg som agerat likadant som Löfven i samma situation. Brunne har själv tidigare varit kyrkopolitiskt aktiv för Socialdemokraterna.

Det är inte första gången hon möter kritik i politiska sammanhang. Vid riksdagens öppnande 2010 predikade hon i Storkyrkan med udden riktad mot Sverigedemokraterna, som då precis kommit in i riksdagen. Det slutade med att Jimmie Åkesson med flera partikamrater lämnade kyrkan i protest.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag