Biskop: Jag har mer gemensamt med muslimer än högerkristna

Foto: Flickr
  • Tisdag 4 jun 2019 2019-06-04
E-post

STOCKHOLM Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, tycker att hon har mer gemensamt med de muslimer hon träffar än med högerkristna.
– Jag vill ju inte bli ihopbuntad med alla kristna och med högerkristna bara för att jag är kristen, säger hon i Sveriges Radio.

Eva Brunne var den första öppet homosexuella biskopen i Sverige och går i pension i höst. I det senaste avsnittet av Sveriges Radios Människor och tro intervjuades hon om den kristna synen på människovärdet – ett begrepp som hon tycker är centralt i den kristna tron.

Intervjun kommer in på ämnet kristna värderingar som Eva Brunne menar har ”kidnappats” av högerpopulistiska partier. Hon berättar att hon växte upp i Skåne där det fanns ”rätt gott om” nazister, men att det inte ansågs lika ”okej” som det nu har blivit. Biskopen tycker att mångfald är bra för demokratin.

– För då måste vi alla fundera på vilka människor är vi och vilka är de vi lever tillsammans med. Och vi har faktiskt samma värde allihopa. Även om vi inte pratar samma språk eller ber till Gud på samma sätt eller ser likadana ut så har vi samma värde, och vi ska leva i ett land tillsammans och ha samma rättigheter. Samma skyldigheter men framför allt samma rättigheter.

Sedan ger Eva Brunne en kommentar som får reportern att utbrista ”oj då”.

– Jag säger att jag har ibland mer gemensamt med muslimer, de jag träffar, än med högerkristna, säger hon och fortsätter:

– Varje trossamfund har ju ytterligheter. Som kristna får vi ju ibland stå till svars för korstågen för många hundra år sedan för det var ju ändå den kristna kyrkan. Vi kan säga ”men det är ingenting vi står för idag, det var ju ytterligheter då”. Eller häxbränningarna, och jag säger ”men det är ingenting jag står för eller ens skulle komma på tanken att säga att det är bra”.

Läs också: Heberlein: Svenskar är kulturellt kristna

– Och det finns bland muslimer, det finns bland andra kristna, det finns bland alla trossamfund. Hela spektrat egentligen. Vi hör mycket om terrorism och tänker att det är muslimer som utövar det här – vilket det ju är – men det är ju ändå en liten, liten minoritet av alla de muslimer som vi känner. Det måste vi komma ihåg och måste också problematisera och prata om, säger Eva Brunne.

– Jag vill ju inte bli ihopbuntad med alla kristna och med högerkristna bara för att jag är kristen, och bli inputtad i ett fack. Lika lite vill ju muslimer bli det.

Reportern frågar hur biskopen reagerar när människor gör illdåd i Guds namn.

– Jag blir upprörd, naturligtvis, och då är det ju ännu viktigare att sluta sig samman med de som ibland blir utpekade för de här dåden.

Eva Brunnes valspråk är ”Gör inte skillnad på människor”. Hon har tidigare hamnat i blåsväder när hon föreslog att Sjömanskyrkan i Stockholm skulle göras mer ”tillgänglig” för sjömän av en annan tro genom att till exempel märka ut riktningen mot Mecka och flytta på kristna symboler.

”Att tillfälligt upplåta ett rum för människor av annan tro, innebär inte att vi backar från vår egen tro. Präster är kallade att förkunna Kristus. Det gör vi varje dag och i varje möte med människor. Men det innebär inte heller att vi är snåla mot människor av annan tro”, sade hon då i en kommentar på kyrkans sajt.

Läs även: Heberlein: Kashif Virks kvinnosyn ett lackmustest för landets liberaler och feminister

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag