Bitcoin-Jesus: ”När du är död är livet tråkigt”

Roger Ver. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 5 okt 2019 2019-10-05
E-post 54

En slags Swish för kryptovalutor demonstrerades av Bitcoin-pionjären Roger Ver på Epicenter i Stockholm under ett event arrangerat av svenska företaget Crypto Concinnity. Men det var inte bara fokus på Bitcoin Cash, en kryptovaluta Ver marknadsför. – Ethereum är fantastisk, säger han till Nyheter Idag.

Han kom till Stockholm för att missionera om kryptovalutor i allmänhet och Bitcoin Cash i synnerhet. Han var en de första att investera tungt i tekniken bakom kryptovalutor och har därför fått smeknamnet ”Bitcoin-Jesus”. Med nästan 600 000 Twitterföljare är han en välkänd profil bland Bitcoin-användare.

Nyheter Idag har talat med Roger Ver som för första gången besökt Sverige, ett land han gillar men som han tycker är kallt. Han har precis demonstrerat en applikation som fungerar likt Swish – men för kryptovalutor.

– Mitt budskap är att använda det som funkar. Ta gärna en titt på Bitcoin Cash, det är väldigt användbart och kan göra vardagen bättre och skapa större ekonomisk frihet i världen, säger han till Nyheter Idag.

”Handlar inte bara om Bitcoin Cash”

Just Bitcoin Cash är inte helt okontroversiellt. Det har länge funnits en konflikt mellan användare när blockkedjan bakom ursprungliga Bitcoin delades i två versioner. På engelska kallas detta en ”fork”.

Den ena versionen uppfattas av de flesta ännu vara ”originalet” och den andra versionen, kallad Bitcoin Cash, är en variant som tillåter fler transaktioner per tidsenhet. Anhängarna av Bitcoin Cash menar att deras version av blockkedjan ska ses som originalet, vilket länge varit föremål för hätsk debatt.

Roger Ver är den främsta ambassadören för Bitcoin Cash, som förkortas BCH. Den andra versionen, som ännu kort och gott kallas Bitcoin, förkortas BTC.

– Det handlar inte bara om Bitcoin Cash, men jag tror att den är marknadsledande, säger Ver.

– Jag tror inte BTC kommer vara den ledande kryptovalutan eftersom användarupplevelsen är undermålig. Om tio år kommer vi har än mer kryptovalutor och fler användare än vi har idag.

Om du var tvungen att välja någon annan kryptovaluta än Bitcoin Cash, vilken skulle du välja?

– Ethereum är fantastisk. Jag vet inte om jag kan kalla det en kryptovaluta, men som teknisk plattform är den fantastisk.

Det går att använda kryptovalutor som betalmedel idag, men framför allt argumenteras att tekniken är en sorts ”store of value” – alltså ett sätt att förvara ett ekonomiskt värde utanför systemet med centralbanker. Bakom tankesättet finns en frihetstanke där individer kan vara sin egen bank.

Resonemanget är intimt förknippat med libertarianska idéer med stort fokus på kapitalism, där ekonomisk makt flyttas från banker till individer. Men pengar ska också användas till något och Ver har redan idéer om hur han kan tänkas satsa sitt kapital i framtiden.

– Vad kommer jag göra om tio år när jag är femtio? Antingen kommer jag fortfarande arbeta med kryptovalutor, eller ligger mitt fokus på att investera i teknik för längre liv. Om du dör är det ganska tråkigt. När du väl är död är livet ganska tråkigt, skrattar han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag