Björklund och Åkesson presenterade debatturné på gemensam presskonferens

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 3 maj 2019 2019-05-03
E-post 416

Sverigedemokraterna och Liberalerna kommer mötas i ett antal gemensamt arrangerade debatter i valrörelsen inför det stundande valet till EU-parlamentet. De presenterade sig själva som de största motpolerna i EU-frågan och syftet med debatterna är att ”öka temperaturen” och intresset för valet.

Under förmiddagen publicerades ett pressmeddelande med ett något ovanligt innehåll. Liberalernas partiledare Jan Björklund och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade ”ett gemensamt initiativ” att presentera i riksdagens presscenter. Ganska snart stod det klart att de bägge partierna kommit överens om att arrangera en gemensam liten debatturné inför det stundande EU-valet.

Båda partiledare var överens om att deras respektive partier är varandras motpoler i EU-frågan.

– Det finns över hela Europa stora krafter som drar åt olika håll. Det finns ett vägval att göra, säger Björklund.

”Gå lite djupare och tala med visionärt”

Syftet med de kommande debatterna mellan L och SD är att ”höja temperaturen” i EU-valet och öka valdeltagandet. SD-ledaren menar även att det behövs ett längre format för detta där argumenten kan gå mer på djupet.

– Debatterna i teve med fem minuter i Aktuellt har sin plats och fyller sin funktion, men här är tanken att vi ska kunna gå lite djupare och tala mer visionärt och ideologiskt vilket jag tycker saknas i den politiska debatten i största allmänhet, sade Åkesson.

Vidare förklarade Björklund att idén om att arrangera gemensamma debatter fanns redan i höstas.

– Jag utmanade Jimmie Åkesson på debatt redan i riksdagsvalrörelsen i höstas om detta, men då svarade SD att de skjuter på det till nu och så blev vi överens om det. Så det är ett initiativ från båda håll kan man säga.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag