Björklund öppnar för regering mellan Alliansen och Socialdemokraterna

Jan Björklund (L) i SVT Agenda. Foto: svtplay.se
  • Söndag 28 maj 2017 2017-05-28
E-post 1713

STOCKHOLM En blocköverskridande regering mellan Alliansen och Socialdemokraterna skulle kunna bli verklighet efter nästa val. I vart fall om SD blockerar bägge regeringsalternativen och Jan Björklund får lösa regeringsfrågan efter sitt tycke.

Med drygt ett år kvar till valet uppmärksammar SVT Agenda det låsta läget för en framtida regeringsbildning. Givet opininsmätningarna kan varken det rödgröna blocket eller Alliansen nå en egen majoritet, utan de blir tvungna att ta med SD i ett regeringssamarbete – alternativt inleda ett blocköverskridande samarbete.

När Liberalernas partiledare Jan Björklund gästade Agenda var hans scenario i ett sådant läge att låta Alliansen regera tillsammans med Socialdemokraterna. Att bjuda in Sverigedemokraterna till samtal är uteslutet.

– Det är att föredra att vi i ett sådant läge talar med varandra över blockgränserna för att hitta en regeringslösning. Det är ett bättre alternativ än det vi har idag. Idag har vi de tre rödgröna partierna som tillsammans har regeringsmakten och det betyder att politiken blir alldeles för vänsterorienterad, för min smak iallafall.

Björklund sade även att det parlamentariska läget är unikt för Sverige och att man får gå tillbaka till andra världskriget för att hitta en liknande regeringskonstellation. På en rak fråga om hur han såg på att Moderaterna öppnat för samtal med Sverigedemokraterna svarade Björklund att det är ”olyckligt”.

– Det är olyckligt att Moderaterna har gjort den här öppningen, det är olyckligt för Sverige och det är olyckligt för Alliansen.

Är det en bra idé att partierna går ihop i mitten för att stänga ute SD?
5254 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag