Björklund vänder Kristersson ryggen – vill se blocköverskridande samarbete

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 363

STOCKHOLM Liberalerna kommer inte att stödja Ulf Kristerssons förslag om att M och KD kan bilda regering. Istället vill han se en blocköverskridande överenskommelse där förhandlingar sker med både S och MP. – Vi måste få en handlingskraftig regering med en agenda, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Det blir ingen borgerlig regering som det ser ut nu. På en presskonferens i riksdagen meddelar Jan Björklund att han inte kommer att stödja det förslag Ulf Kristersson meddelade innan helgen, en modell Kristersson kallar ”3-2-1”. Det bygger i sak på att de Allianspartier som vill får ingå i en borgerlig regering där ett eller flera Allianspartier ingår.

Istället vill Björklund se en annan linje, trots att det förefaller omöjligt att få ihop en sådan lösning.

– Det krävs samarbete över blockgränserna.

Presenterar tre modeller

Istället för de alternativ som Kristersson meddelat presenterade Björklund tre tänkbara linjer enligt honom. Första är Alliansen och Socialdemokraterna i koalition. Det andra är vad han kallar en ”tysk lösning” med Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Det kan ske i samarbete med övriga Allianspartier. Jag tror alla Allianspartier går med på det.

Den tredje linjen är vad Björklund kallar ”Stockholmslösningen” vilket är Alliansen och Miljöpartiet. Det skulle då bli största block.

Björklund riktade även viss kritik mot Kristerssons utspel som ägde rum på Facebook innan helgen. Han kallar Kristerssons agerande ”märkligt”.

– Han lade ut det på Facebook utan att jag visste om det. Därav presskonferensen i dag. Det var ett märkligt sätt att göra det, men det har gjorts.

Vill hålla SD utanför

Flera gånger betonar Björklund att inget block har en majoritet. Men oavsett vilken regeringskonstellation som ligger på bordet är ett absolut krav från Liberalernas sida att hålla Sverigedemokraterna utanför all form av inflytande i politiken.

– Liberalerna kommer inte sitta i en regering som erfordrar sannolikt ganska snart ett samarbete med Sverigedemokraterna, understryker Björklund.

– Det vore en svag regering och det vore dåligt för Sverige. Det riskerar även leda till ett starkt inflytande till Sverigedemokraterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag