Björklund: ”Vi kommer aldrig att medverka till att ge Sverigedemokraterna makt över regeringspolitiken”

Jan Björklund. Foto: Liberalerna
Jan Björklund. Foto: Liberalerna
  • Måndag 3 jul 2017 2017-07-03
E-post 1218

POLITIK Liberalerna hade, nästintill ordagrant, plagierat Social­demokraternas retorik inför partiledaren Jan Björklunds tal i Almedalen ikväll. Begrepp som ”klyftor”, ”klassresa” samt en attack på det marknads­ekonomiska systemet fanns, bland annat, med i talet.

– Sverige ska hålla ihop! utbrast statsminister Stefan Löfven (S) när han läste upp sin regerings­förklaring i riksdagen i höstas.

– Sverige ska hålla ihop, upprepade L-ledaren Björklund i sitt tal i Almedalen ikväll.

I talet lyfte Björklund fram sin arbetarklass­bakgrund, pratade om att han gjort en ”klassresa” och att han under den resan kommit till insikt om att ”de nyliberala” inte har svaret på alla problem.

– De nyliberala idealen var att marknadsekonomin löste allt. Människor är självständiga individer, de klarar sig själva. Staten skulle hålla fingrarna borta, sade han, och förklarade i nästa andetag att han nu är kritisk mot de idealen:

– Jag såg orättvisor som marknadsekonomin inte kunde lösa. Jag såg utsatta människor som inte kunde stå på egna ben, sade han.

”Socialt ansvar men utan socialism”, säger Liberalerna om den mer uttalat vänsterliberala doktrin som partiet vill sälja in hos sina väljare. Retoriken påminner starkt om klassisk socialdemokratisk dito.

– Klyftorna raserar framtidsdrömmar. Men de riskerar också att slita isär vårt land. Klyftorna skapar en växande underklass i Sverige där den sociala rörligheten minskar och livschanser går till spillo, hette det exempelvis i Björklunds tal idag.

– Den stora uppgiften för Sverige under överskådlig tid det är att bekämpa klyftorna. Ingen uppgift är större, fortsatte talet.

Faktum är att Jan Björklund använde ord som klass och klyftor mångdubbelt fler gånger än Stefan Löfven gjorde i sin regeringsförklaring i höstas eller i sitt tal i Almedalen förra sommaren. S-ledaren nämnde ordet klass en enda gång och talade aldrig om (klass)klyftor alls i fjolårets tal.

Som jämförelse nämnde Björklund ordet klass nio gånger och klyfta, med innebörden klassklyfta, hela sexton gånger i kvällens tal i Almedalen.

I talet fördömde Björklund hedersrelaterat förtryck i städernas förorter och lyfte fram en hårdare reglering av skolan där de bästa lärarna ska arbeta i förorterna för att gynna elever med invandrarbakgrund. Han anklagade även regeringen för att skapa klyftor genom att vålla ett dåligt företagsklimat.

L-ledaren passade dessutom på att ge Sverigedemokraterna en känga när han menade att partiet har ett nazistiskt förflutet.

– Liberalerna kommer aldrig att medverka till att ge Sverigedemokraterna makt över regeringspolitiken i vårt land, sade Jan Björklund.

Kan du tänka dig att rösta på Liberalerna?
2027 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag