Björn Söder (SD) fick sju röster från andra partier

Björn Söder. Foto: Sven Pernils
  • Måndag 29 sep 2014 2014-09-29
E-post

STOCKHOLM Just nu pågår röstning om andre vice talman där Vänsterpartiet begärt sluten omröstning. – Sju icke SD:are röstade på SD. 53 röster för Björn, 46 SD-ledamöter på plats, skriver Kent Ekeroth i ett sms från plenisalen till Nyheter Idag.

Flera medier följer dramatiken om valet av talmän. Eftersom Sverigedemokraterna blev tredje största parti i valet ska de enligt gällande praxis få andre vice talmansposten. Vänsterpartiet begärde sluten omröstning i frågan och de flesta i riksdagen röstar blankt, som ett sätt att inte aktivt rösta för riksdagsledamoten Björn Söder (SD). Nyheter Idag har lyckats nå Söder för en kommentar.

– Det var ju väntat resultat. Vi är 46 ledamöter på plats, vilket innebär att vi fick aktivt stöd från andra partier, skriver Söder i ett sms.

Rev itu valsedeln

Det är dock inte alla i riksdagens plenisal som är positiva till Björn Söder som andre vice talman. Vänsterpartiet har protesterat såväl i talarstolen som med t-shirts, med det tryckta budskapet ”SD=Rasister”. En annan som protesterat är moderaten Sofia Arkelsten som twittrar en bild på en isärriven valsedel med Söders namn.

– Blankröst redo, kommenterar Arkelsten bilden på twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag