Blågul brutal-flopp i SVT Kantar Public

Bild: Adriel.seb/CC BY-SA 4.0/EPP Congress Rotterdam/CC BY 2.0
  • Torsdag 3 aug 2023 2023-08-03
E-post 0

Socialdemokraterna får ensamma ett högre stöd än de blågula partier som klarar sig kvar i riksdagen i den senaste mätningen från SVT Kantar Public, som är riktig mardrömsläsning för de blågula partierna.

I mätningen ökar Socialdemokraterna med 1,9 procentenheter till 38 procent, medan Moderaterna och Sverigedemokraterna sammanlagt tappar 2,1 procentenheter.

Det innebär att de två största partierna i det blågula blocket tillsammans enbart får ihop 37,3 procent, fördelat på 19,2 procent för Moderaterna och 18,1 procent för Sverigedemokraterna.

Värst för de blågula partierna är emellertid att Liberalerna och Kristdemokraterna parkerat under riksdagsspärren med 3,2 procent var. Om varken KD eller L lyckas klara sig kvar i riksdagen är utsikten dyster för det blågula blocket att lyckas behålla regeringsmakten efter nästa val.

För de rödgröna småpartierna ser mätningen betydligt ljusare ut. Både Miljöpartiet och Centerpartiet lyckas hålla sig över spärren, med viss marginal. MP får 4,8 procent efter en ökning med 0,7 procentenheter, medan C får 4,3 efter ett tapp med 0,1 procentenhet.

Vänsterpartiet gör ett smärre tapp på 0,2 procentenheter, men noterar ändå ett för partiet relativt gott resultat med 7,6 procent.

Tillsammans får de rödgröna partierna 54,7 procent mot 43,7 för de blågula partierna som utgör regeringsunderlaget, alltså en ledning med 11 procentenheter.

Men då räknas även siffrorna för KD och L in för det blågula blocket. Hade mätningen blivit valresultat hade de siffrorna räknats bort helt och hållet, vilket hade gett de rödgröna partierna ett övertag med hela 17,4 procentenheter.

– Jag tror att vi kan knyta det till den här utrikespolitiska diskussionen, och också förtroendet för Magdalena Andersson och förtroendet för Ulf Kristersson, därför att vi ser att när vi har mätt Magdalena Andersson tidigare har hon ett tydligt högre förtroende än Ulf Kristersson, säger Kantar Publics opinionschef Toivo Sjörén till SVT.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är inne på samma spår.

– Det är klart att nu är det ju väldigt oroliga tider, och nu vill ju svenska folket ha trygghet, man vill ha stabilitet, man vill ha aktivt ledarskap. Och då vet man var man har oss, och man vet var man har Magdalena Andersson, säger han till SVT.

– Och vi ser ju nu att Ulf Kristersson inte riktigt orkar ta ansvaret som statsminister. Jag tror inte svenska folket vill ha en statsminister som sköter kommunikationen med svenska folket och medier från Harpsund via sociala medier utan man vill ha en ledare som kliver fram, fortsätter han.

– Jag tror inte att vi ska koppla våra siffror exakt till vad som har hänt den senaste månaden. Det viktiga nu är att vi kan lösa det här och att vi kan få ordning på både det ekonomiska läget men inte minst på det säkerhetspolitiska läget, säger Karin Enström, Moderaternas partisekreterare, till SVT.

– Det är väldigt olyckligt om det här ska bli ett inrikespolitiskt tjafs, och inrikespolitiska billiga poänger. Sverige är i ett allvarligt läge och regeringen hanterar det här med både diplomatiska kontakter och med olika åtgärder. Men det är en svår balansgång och vi är i ett svårt läge, fortsätter hon.

Kantar publics väljarbarometer i augusti

Skillnad sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 38 (+1,9)

Moderaterna 19,2 (-1,0)

Sverigedemokraterna 18,1 (-1,1)

Vänsterpartiet 7,2 (-0,2)

Miljöpartiet 4,8 (+0,7)

Centerpartiet 4,3 (-0,1)

Liberalerna 3,2 (-0,3)

Kristdemokraterna 3,2 (-0,4)

Läs även: Socialdemokraterna fortsätter falla i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag