Blågul debattseger enligt väljarna

Bild: Faksimil SVT Play
  • Måndag 9 maj 2022 2022-05-09
E-post

Både Expressen/Sifo och Aftonbladet/Demoskop genomförde opinionsmätningar på söndag kväll om partiledardebatten. Svaren från de båda instituten blev snarlika: det blågula blocket med Ulf Kristersson (M) i spetsen vann debatten.

Både Sifo och Demoskop ger Kristersson en knapp ledning mot Magdalena Andersson (S), med 3,46 mot 3,45 i Sifo och 3,6 mot 3,5 i Demoskop.

Demoskops vd Karin Nelsson säger till Aftonbladet att Kristerssons övertag kan bero på att M, L, KD och SD framstår som ett tydligare alternativ än det rödgröna blocket, där partierna är oense i flera viktiga frågor.

– Han backas i högre utsträckning upp av de andra partiernas väljare. I duellen om Nato märkte man tydligt att det stod mellan två statsministerkandidater, säger Nelsson.

Läs även: Stenevi: ”Fattigdom” bakom de våldsamma korankravallerna

I en kommentar efter debatten gör Kristersson själv en snarlik analys.

– Jag tror att tittarna och lyssnarna fick se att det finns två tydliga alternativ i de flesta frågor. Jag har fyra partier på min sida som tycker så pass lika i stora frågor att vi kan enas om lösningar och få något gjort, säger Kristersson till Aftonbladet.

Men Kristerssons ledning över Andersson är knapp. Det blågula blockets stora övertag mot de rödgröna återfinns bland de respektive stöd- och samarbetspartierna. I både Sifo och Demoskop får Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) högre betyg än Nooshi Dadgostar (V), Annie Lööf (C) och Märta Stenevi (MP).

Expressen/Sifos mätning

Ulf Kristersson (M): 3,46

Magdalena Andersson (S): 3,45

Jimmie Åkesson (SD): 3,27

Ebba Busch (KD): 3,15

Johan Pehrson (L): 3,04

Nooshi Dadgostar (V): 2,75

Annie Lööf (C): 2,61

Märta Stenevi (MP): 2,33

Aftonbladet/Demoskops mätning

Ulf Kristersson (M) 3,6

Magdalena Andersson (S) 3,5

Ebba Busch (KD): 3,1

Jimmie Åkesson (SD): 3,1

Johan Pehrson (L): 3,1

Annie Lööf (C): 2,8

Nooshi Dadgostar (V): 2,6

Märta Stenevi (MP): 2,4

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag