Blågula blocket jagar ikapp i Aftonbladet/Demoskop

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Söndag 6 aug 2023 2023-08-06
E-post 0

Det blågula blocket, med regeringspartierna och Sverigedemokraterna, jagar ikapp den rödgröna oppositionen i Aftonbladet/Demoskop. I augusti månads mätning är skillnaden endast 1,9 procentenheter mellan blocken, till de rödgröna partiernas fördel. Detta efter att det rödgröna blocket tappar en halv procentenhet, medan det blågula blocket ökar med 0,2 procentenheter.

Socialdemokraterna ökar med 0,4 procentenheter i mätningen, medan Centerapartiet går fram med 0,3 procentenheter. Samtidigt tappar Vänsterpartiet en hel procentenhet, medan Miljöpartiet tappar 0,2 procentenheter. Miljöpartiet blir dessutom mätningens minsta riksdagsparti med 2,6 procent, en bra bit under riksdagsspärren.

På den blågula sidan tappar Moderaterna 0,8 procentenheter. Samtidigt ökar de övriga blågula partierna med sammanlagt en procentenhet.

– Man kan tänka sig att regeringen skulle backa då man brukar straffa partier i regeringsställning, men nu är läget så att regeringsunderlaget klarar sig bra här. Vi såg i början av perioden att efter att Turkiet sagt ja till att godkänna Sveriges Nato-ansökan sågs det som en framgång. Sedan har händelseutvecklingen med koranbränningar och det försämrade säkerhetsläget i stället drabbat regeringen, säger Demoskops VD Karin Nelsson.

– Men sammantaget är det inga stora skillnader. Regeringen hade det motigt efter valet med höga prisnivåer och fördröjningar i utbetalning av elstöd. Det pratades om att vi gick en mycket mörk tid till mötes. Nu syns vissa ljusningar i ekonomin och arbetslösheten är inte så hög som befarades. Det kan vara en faktor som gör att regeringsunderlaget stärks, fortsätter hon.

Aftonbladet demoskops mätning i augusti

Undersökningen omfattar 2 471 intervjuer under perioden 15 juli–2 augusti och är genomförd som en webbundersökning. Skillnad sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 34,5 (+0,4)

Moderaterna 20,7 (-0,8)

Sverigedemokraterna 19,6 (+0,5)

Vänsterpartiet 7,7 (-1,0)

Centerpartiet 5,0 (+0,3)

Kristdemokraterna 4,4 (+0,3)

Liberalernas 3,2 (+0,2)

Miljöpartiet 2,6 (-0,2)

Övriga partier 2,3

Läs även: Socialdemokraterna fortsätter falla i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag