Blågula knappar in på rödgröna i SVT/Kantar Public

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 8 jun 2023 2023-06-08
E-post

Sedan valet i höstas har Magdalena Anderssons regeringsunderlag haft en mer eller mindre konstant och ofta stor ledning i opinionsmätningarna. Men i den senaste mätningen från SVT/Kantar Public minskar den rödgröna ledningen något då de blågula knappar in.

Ledningen är fortsatt betydande för de rödgröna i förhållande till Tidöpartierna. Men enligt Toivo Sjörén, prognoschef på Kantar Public, krävs det inte särskilt mycket för att det ska ändras.

– Vi ser en tydlig övervikt för oppositionen på sex procentenheter. Men då ska vi samtidigt komma ihåg att en sådan övervikt inte är jättestor eftersom det bara krävs att tre procentenheter av väljarna flyttar sig för att det ska bli helt jämnt, säger han till SVT.

Socialdemokraterna står fortsatt starka i mätningen med 36,1 procent av stödet. Samtidigt ökar Ulf Kristerssons regeringsunderlag jämfört med maj månads mätning där både SD och L går framåt. L och KD ligger emellertid båda under fyraprocentsspärren.

Enligt Sjörén är rörligheten hos väljarna större än vad den tidigare varit och sedan riksdagsvalet har nära en av fyra väljare bytt parti.

SVT/Kantar Publics väljarbarometer för juni

3 078 slumpmässigt utvalda röstberättigade svenskar i åldrarna 18-84 år har intervjuats i undersökningen som genomfördes från den 22 maj till den 4 juni. Undersökningens svarsfrekvens ligger på omkring 40 procent. Förändring sedan förra månadens mätning inom parentes.

Socialdemokraterna 36,1 (- 0,2)

Moderaterna 20,2 (+ 0,2)

Sverigedemokraterna 19,2 (+ 0,9)

Vänsterpartiet 7,8 (- 0,4)

Centerpartiet 4,4 (+ 0,1)

Miljöpartiet 4,1 (- 0,2)

Kristdemokraterna 3,6 (- 0,4)

Liberalerna 3,5 (+ 0,7)

Läs även: Sämsta SD-stödet på över fem år i SVT/Novus

Läs även: Sentio: Kristersson kraschar i krismätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag