Blågula partierna överens – ny regering redo

Bild: Skärmdump SVT Play
  • Fredag 14 okt 2022 2022-10-14
E-post 533

L, M, KD och SD är nu överens om en ny regering. Det meddelar partierna på en gemensam pressträff fredag morgon. I regeringen kommer M, KD och L att ingå.
– Vi fick ett mandat från svenska folket på valdagen. Det tar vi på mycket stort allvar, säger Kristersson på pressträffen.

M-ledaren betonar att det kommer ta lång tid att lösa de problem som Sverige står inför i form av gängkriminalitet och energikris. Därför är det dags att agera nu.

– Den som tror att man enkelt löser så stora frågor har förstås fel, säger Kristersson.

Åkesson meddelar på pressträffen att hans parti gärna hade sett en majoritetsregering där SD skulle ingå och att när de nu är utanför så blir det viktigt att få ett stort politiskt inflytande. Något som han också menar att de har fått.

– Vi har fått ett betydande genomslag sakpolitiskt. Vi har också fått samarbetsformer som ger oss nödvändig insyn, säger SD-ledaren.

SD kommer dessutom att få tjänstemän i regeringskansliet.

Han nämner sedan ett antal reformer där högre krav kommer att ställas för att få medborgarskap och att det ska bli lättare att utvisa utländska medborgare vid brott.

Ebba Busch pratar om bristerna i sjukvården och att en ny regering kommer att ta steg för att antingen helt eller delvis förstatliga vården.

– Sverige har svåra problem, stor problem. Men svåra problem löser man bäst tillsammans, säger KD-ledaren.

Hon säger också att Sverige återigen ska bli ett kärnkraftsvänligt land och att nya reaktorer ska byggas i landet.

Kristersson: Inte ett januariavtal

Liberalernas partiledare Johan Pehrson pratar om vikten med en fungerande skola och att utbildningsväsendet ska bli bättre i Sverige. Han trycker också på att inga fler skattepengar ska hamna i fickorna på extremister.

– Vi ska se till att vi använder våra offentliga medel på ett sådant sätt att det inte går till extremism och rena vanföreställningar, säger Pehrson.

Vad gäller budgeten berättar Ulf Kristersson att skatten kommer att sänkas på ISK-sparande, reduktionsplikten sänkas till EU:s miniminivå och att en bidragsreform kommer att genomföras med ett bidragstak som gör att det aldrig ska vara mer lönsamt att leva på bidrag än att arbeta – så länge detta är en möjlighet.

A-kassan kommer fortsatt att vara på dagens nivå.

– Vi ser verkligen fram emot det här samarbetet, vi fyra, säger M-ledaren.

Han trycker också på att överenskommelsen partierna emellan inte är att jämföra med januariavtalet.

– Det här är ett avtal som grundas fyra partier som hade gemensam färdriktning, gemensam problemanalys och gemensam insikt om vad som måste göras. Och som därefter har förhandlat fram ett avtal inom ramar för där vi tycker delvis olika. Men det är en väldig skillnad mot att spretigt hitta ett antal punkter där man tvingar den andre att göra det den andre aldrig har velat göra.

Lyssna även på: Rödgrön skymning, blågul gryning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag