Blev ingen vinst: C-styrda Härjedalen ska utreda asylmigrationens kostnader

Foto: Nyheter Idag/Google Maps
  • Onsdag 11 sep 2019 2019-09-11
E-post 1791

HÄRJEDALEN Nu ska kostnaderna för asylinvandringen fram. Åtminstone i Härjedalens kommun – där Centerpartiet styr tillsammans med S och M. Något som Tidningen Härjedalen var först att rapportera om. – Vi tycker det är viktigt att utreda kostnaderna så att vi kan diskutera det på ett öppet sätt, säger kommunalrådet Anders Häggkvist (C) till TH.

Det var oppositionens Olle Larsson (Landsbygdspartiet) som lade förslaget om att utreda vad migrationen kostat för Härjedalens kommun på det senaste kommunstyrelsesammanträdet.

Ett förslag som fick tummen upp från höger till vänster och från samtliga politiker i kommunstyrelsen. En enig kommunstyrelse har nu gett kommunchefen Gunnel Gyllander att göra en utredning.

Härjedalens kommun styrs av en koalition bestående av Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna. Efter en uppgörelse är Anders Häggkvist från näst största partiet Centerpartiet kommunalråd.

Tidningen Härjedalen ger en bakgrund till beslutet. I det senaste delårsbokslutet visas röda siffror för migrationen. Drygt 900 000 kronor hittas på posten för så kallade ensamkommande barn. Enligt TH betalar Härjedalens kommun fortfarande hyra för en HVB-hemslokal som står tom.

När det kom som mest asylmigranter hade Härjedalens kommun – med 10 000 invånare –  sex egna HVB-hem där migranter som sökte asyl som så kallade ensamkommande barn bodde. Enligt TH hyrde även det kommunala bostadsbolaget ut ett femtiotal lägenheter till Migrationsverket. Då hade Migrationsverket också ett kontor i huvudorten Sveg.

Men politikerna i majoritetsstyret i Härjedalen bedyrar att man fortfarande ser asylmigranterna som en grupp som kan bli en nettotillgång och inte en nettobelastning. Trots att det inte har något stöd i rapporter och motsägs av den senaste tidens larm om låga utbildningsnivåer hos nyanlända.

Lars-Gunnar Nordlander (S) är vice kommunalråd och ordförande i socialutskottet. Han uppger till TH att han ser invandrare i Härjedalen som en resurs.

”Inte minst med tanke på de som jobbar inom äldreomsorgen, både som vikarier och fast anställda.”

Olle Larsson som lade förslaget drev tidigare Härjedalspartiet, som gick ihop med Landsbygdspartiet. Inför valet 2010 kandiderade han till riksdagen för Sverigedemokraterna och hamnade som ersättare för partiet. Kort därefter bildade Larsson i stället Härjedalspartiet, 2013 tog han som ersättare plats i riksdagen – och Härjedalspartiet fick under en kort period representation i riksdagen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag