”Blir seriöst arg” – S-politiker frustrerade efter trippelmordet med automatvapen i Malmö

Morgan Johansson (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 19 jun 2018 2018-06-19
E-post 660

MALMÖ ”Jag känner en stor ilska och frustration”, säger justitieminister Morgan Johansson (S). ”Blir seriöst arg”, skriver kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh, också hon socialdemokrat. Den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att händelsen kan stärka partiledningen i Socialdemokraterna.

Efter att tre personer mist livet i en skjutning med automatvapen i Malmö har flera politiker reagerat. Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommenterar händelsen på Facebook och för hon sätter ord på sin vrede och frustation.

”Blir seriöst arg av informationen om skottlossningen vid Värnhem. Noll respekt för liv och andra människors trygghet. Hämnd och vedergällning och dödligt våld leder inte framåt. Många ledsna och oroliga”, skriver hon bland annat.

Även partikollegan justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterar händelsen i liknande ordalag.

– Jag känner en stor ilska och frustration, säger han på en pressträff under tisdagen.

Statsvetare: Händelsen kan stärka partiledningen i Socialdemokraterna

Om händelsen kommer påverka valrörelsen i endera riktning är svårt att säga då opinionen drivs av flera underströmningar. Däremot kan händelsen stärka Socialdemokraternas partiledning och den tuffare linje som partiet signalerat, men som även mött intern kritik. Det menar den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

– Partiledningens hårda linje får på det här sättet ökad legitimitet. Det visar sig att dom inte har jagat upp sig och skrämmer upp folk i onödan, utan att det här är på allvar.

Samtidigt poängterar Ljunggren att det finns många som upplever att Socialdemokraterna är för sent ute och inte gjort tillräckligt för att möta det dödliga våldet. Väljarnas reaktion i den delen kan bli negativ för partiet. Att ledande socialdemokrater uttrycker ilska och frustration över det inträffade ser Ljunggren som naturligt.

– Det är ett försök att fånga människors reaktioner med ett enkelt språkbruk. Statsministern skulle väl säga att ”det är inte okej”. Det är så han reagerat på liknande händelser tidigare. Det är kanske inte så språkligt avancerat, men det är samtidigt i ett nötskal vad folk säger. Det är för jävligt, det är inte okej.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag