BLM avbokade polis från ministermöte: ”Deltar i hån mot Kitimbwa Sabuni och Rashid Musa”

Aysha Jones och Hanif Azizi. Foto: Facebook / Pressbild
  • Torsdag 2 jul 2020 2020-07-02
E-post

SVERIGE På tisdagen anordnade Black lives matter Sweden ett panelsamtal där jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) bjöds in för att ”lyssna, lära och ta till sig av rörelsens budskap”. Hanif Azizi skulle företräda Polisen på mötet, men avbokades med motiveringen att han bland annat ”förnekat strukturell rasism inom Polismyndigheten”.

Ämnet för panelsamtalet var framför allt polisers och väktares förmenta rasism och brutalitet mot svarta människor i Sverige. Förutom Åsa Lindhagen medverkade även riksdagsledamoten Ali Esbati (V) från politiskt håll.

Aysha Jones, initiativtagare till Black lives matter Sweden, var en av de som talade.

– Sverige är inte svenskt, Sverige tillhör samer. Sverige är fortfarande i min mening kolonisatörer i den meningen att landet inte tillhör de som kallar sig för svenskar i modern tid, sade hon bland annat.

– Vi har en strukturell rasism (i Sverige). Vi har kunskap och vet att det är på det sättet, sade Åsa Lindhagen i sitt anförande.

– Jag känner en stor ödmjukhet då jag står här. Vi gör inte tillräckligt, sade hon vidare och menade bland annat att svenskar bör bli mer medvetna om den roll som Sverige spelade i den transatlantiska slavhandeln.

Från början var det planerat att Hanif Azizi, föreläsare och områdespolis i nordvästra Stockholm, skulle delta som representant för Polisen. Men med kort varsel meddelade arrangören att Azizi var avbokad.

”Efter att ha mottagit screenshots där Azizi bland annat deltar i hån mot Kitimbwa Sabuni och Rashid Musa, använder begreppet BRF och mot bakgrund av att han sagt att det största problemet i hans jobb är att ’svarta skjuter svarta’ och förnekat strukturell rasism inom Polismyndigheten”, skrev arrangören på Facebook, med bifogade skärmdumpar där Azizi skämtar hjärtligt med kollegan Mustafa Panshiri.

– Jag är besviken och arg. Att Polisen skickar Azizi som sitt sändebud är ett hån mot vår rörelse och de viktiga frågor vi tar upp. Vi sträckte ut en hand och bjöd in till dialog, och det här är svaret, sade Aysha Jones i en kommentar.

Polismyndighetens kommentar: ”Beklagar”

Utan att nämna Hanif Azizi vid namn kommenterade Aysha Jones även saken i sitt anförande.

– Det är dags att Sverige på riktigt gör upp. Gör upp med samer, gör upp med svartas rasprofilering av Polisen. Gör upp med Polisen som anser att det är okej att skicka en person som tydligt har klargjort var han står i de här frågorna. Det är inte okej att nationella svenska Polisen anser att en sådan person talar för Polisen. Det är mina skattepengar, det är mina skattepengar. Jag jobbar dag och natt, dag och natt, för att han ska få förtrycka mig i mitt land. Nej, det går inte.

Åsa Lindhagens pressekreterare Nicole Goufas säger till Nyheter Idag att ministern inte har något att säga om avbokningen.

– Det är ingenting som vi var delaktiga i. Du får prata med arrangören och Polisen om just den frågan. Den har ministern inga kommentarer kring.

Polisen ger följande kommentar till Nyheter Idag:

”Polismyndigheten beklagar att vi inte gavs möjlighet att svara på de frågor som BLM Sweden aviserat att de ville ställa. De önskade prata om hur polisen arbetar i den operativa verksamheten och hur myndigheten ser på den problematik som BLM Sweden vill belysa. Polisens operativa representant var utsedd för att resonera om och bemöta dessa frågor och för att främja en öppen dialog.”

På Twitter har skälen till att avboka Azizi ifrågasatts av bland andra socialdemokraten Maria Hind Alias.

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag