”Blodspengar” – DN tar betalt av främmande makt för att sprida regimens propaganda

Foto: Faksimil DN samt Nyheter Idag
  • Fredag 20 sep 2019 2019-09-20
E-post 1092

”Vi kommer utan tvekan återhämta oss. Det gör vi alltid”, skriver den kinesiska staten i en betald propagandakampanj publicerad på en helsida i Dagens Nyheter. Den statliga propagandan rör situationen i Hong Kong där massiva protester pågått en längre tid mot ett lagförslag som riskerar slå mot politiska dissidenter. ”DN säljer glatt sina journalister för blodspengar”, skriver Kristdemokraternas policychef Johan Ingerö på Facebook.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag. De flesta av våra artiklar är idag öppna för alla att läsa, utan kostnad.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

I en helsida i Dagens Nyheter publiceras den statliga kinesiska propagandan med ”Folkrepubliken Kinas särskilda administrativa region Hong Kong” som avsändare där regimens syn på Hong Kong-protesterna redogörs. Där lovar den auktoritära kommunistiska avsändaren att ”vi kommer utan tvekan återhämta oss” och att ”det gör vi alltid”.

Bakgrunden till protesterna är ett lagförslag som skulle göra det möjligt med utlämning av misstänkta brottslingar från Hong Kong till fastlandskina, men även från andra områden där utlämningsavtal saknas. Kritiker befarar att lagen kan komma att användas för att häkta och utlämna politiska dissidenter.

Journalister över hela världen har rapporterat om protesterna och synnerligen hur den kinesiska staten med auktoritära medel försöker undergräva friheten för Hong Kong. Men den mediebilden försöker nu den kinesiska propagandan bemöta med hjälp av Dagens Nyheter.

”Men det du läser, ser, hör – eller delar i sociala medier – är bara en del av ett komplext socialt, ekonomiskt och politiskt pussel. Ett pussel vi kommer att lösa på egen hand”, står att läsa i propagandabladet.

Säpo varnar för Kina som ett säkerhetshot

I Säkerhetspolisens årsrapport för 2018 beskrivs så kallad gråzonsproblematik där främmande makter försöker påverka Sverige både öppet och dolt. ”De verktyg som används är bland annat påverkansoperationer av olika slag”, skriver Säpo och varnar för Ryssland. Men även Kina pekas specifikt ut.

”Men även andra stater, som till exempel Kina, använder den i syfte att skaffa sig ett övertag som kan användas för att påverka ett annat land”, varnar Säpo när det kommer till den så kallade gråzonen. Begreppet gråzon är brett och syftar på en rad olika aktiviteter som en främmande makt kan använda för att skaffa sig fördelar mot Sverige.

Dels kan det vara rena påverkansoperationer där en främmande makt vill förändra opinionen i Sverige, det vill säga använda den västerländska demokratin för egna syften. Men det förekommer även dold verksamhet som spionage, även med rent militära syften.

– Alla statliga aktörer som har avsikt att försvaga Sveriges handlingskraft genom att använda de verktyg som nämnts, kan räknas in. Här är Kina i högsta grad relevant, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionaget vid Säkerhetspolisen i rapporten som även konstaterar att Sverige ”befinner sig tydligt i den kinesiska intressesfären”.

KD: ”Säljer glatt sina journalister för blodspengar”

Om den kinesiska staten lyckas ta kontrollen över Hong Kong riskerar flera friheter att kraftigt inskränkas, inte minst pressfriheten. Det är en del i den större konflikten som i grunden handlar om hur stora demokratiska friheter som ska tillåtas i Hong Kong.

Kristdemokraternas policychef Johan Ingerö reagerar kraftigt på propagandan i DN och konstaterar på Facebook att ”DN säljer glatt sina journalister för blodspengar”.

– Här har vi en annons som inte bara handlar om själva Hong Kong utan faktiskt också om journalisters rapportering om Hong Kong. DN tar alltså in en annons som implicerar att den nyhetsrapportering vi tar del av från Hong Kong är fake news.

Förutom att DN tar betalt för propaganda som undergräver journalistik om den auktoritära regimen menar Ingerö att tidningen även har en mycket anmärkningsvärd policy om annonsering.

– De har nobbat SD-annonser, de säger nej till spelbolag. Men världens största diktatur med uppenbara geopolitiska ambitioner och en historik av att köra över sina egna studenter med stridsvagnar, det går bra. Jag tycker det är för ynkligt helt enkelt, säger Ingerö.

I en kommentar till SVT Nyheter förklarar DN-redaktören Peter Wolodarski beslutet att sälja helsidan till den kinesiska regimen. Han säger till SVT att annonsen prövats av DN och trots det släppts igenom.

– Grundinställningen är att vara så liberal som möjligt mot opinionsyttringar på annonsplats. Det betyder inte att argumenten inte kommer bemötas över tid, säger han.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag