Bodström jämför terrordådet med obotliga sjukdomar: ”Slår så blint”

Thomas Bodström (t.h) tycker inte vi ska göra det värre än vad det är gällande terrordådet. Foto: Arild Vågen / Wikimedia Commons
  • Söndag 9 apr 2017 2017-04-09
E-post 1275

SVERIGE Den förre detta S-toppen Thomas Bodström menar att terrordådet som skakade Stockholm kan jämföras med obotliga sjukdomar och att det inte finns anledning att göra för stor sak av det. – Vi ska inte demonisera det.Vissa saker behöver man inte vara rädd för idag, man dör inte längre av lunginflammation och blodförgiftningar. Det är borta. Nu är det en ny sak. Men man behöver inte göra det värre än vad det är, förklarade han i direktsändning.

Debatten, och framför allt oron, efter terrordådet i Stockholm är stor. Många människor i Sverige funderar öppet på risken att ett liknande, eller till och med ett värre, dåd kan inträffa igen. Men den före detta S-toppen Thomas Bodström tonar ner saken och menar att en gång i tiden var svenskarna rädda för lunginflammation, något som tidigare varit en dödlig sjukdom.

– Det här har vi inte behövt vara rädda för tidigare. Men vi ska inte demonisera det. Det är en ny sak. Vissa saker behöver man inte vara rädd för idag, man dör inte längre av lunginflammation och blodförgiftningar. Det är borta. Nu är det en ny sak. Men man behöver inte göra det värre än vad det är, säger han i en tv-sändning från TV4.

– Vi är rädda för dödliga sjukdomar, vi är rädda för att det ska hända våra barn något. Och nu kan vi vara rädda för det här, fortsätter Bodström.

Bodströms resonemang fokuserar på att terror inte skiljer sig från obotliga sjukdomar, som även de slår blint och har en dödlig utgång. Han menar att det är på den nivån vi bör betrakta fenomen som terrordåd.

– Det kan hända och när man säger att det är en väldigt liten risk, det är det ju, men trots allt dom som drabbas har drabbats hundra procent. Det är det som gör att terrorn slår så blint. Men det gör faktiskt obotliga sjukdomar också, ingen kan veta vad som händer om ett, två eller tre år. Och det är där vi ska lägga oss, på den nivån. Inte göra det värre, inte få panik för det.

– Det är en obehaglig sak, det kommer påverka oss. När man ser lastbilar och sådär kommer det vara något som påverkar oss.

Möter hård kritik i sociala medier

Ett videoklipp från TV4-sändningen har fått stor spridning i sociala medier och resonemanget från Thomas Bodström möter hård kritik. En av kritikerna menar att det är skillnad på saker som sker med ett uppsåt eller om det är en olycka, vilket en sjukdom bör betraktas som.

” Han må ju vara rubbad. Sjukdom är något som drabbar en, utan uppsåt. Terrorism är något som drabbar en MED uppsåt. Det är en oändligt skillnad på att drabbats av en ren olyckshändelse jämfört med att tvingas leva med att NÅGON HAR MEDVETET GJORT DETTA MOT EN!”, skriver en Facebookanvändare.

” Varför dra paralleller och försöka förminska ondskan. Vad vinner han på det? Cancer och andra sjukdomar kan man försöka hitta botemedel mot, men det går inte mot ideologier och religioner. Har man inte fattat det så har vi inte lärt oss någonting efter detta terrorbrott”, skriver en annan.

Nedan kan du se klippet som just nu sprids i sociala medier.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag