Boendekravet: 70-plussare ska umgås med ensamkommande

  • Onsdag 6 mar 2019 2019-03-06
E-post 2999

HELSINGBORG Det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem har ett nytt boendekoncept på gång, rapporterar Metro. Grannar ska tvingas umgås med varandra minst två timmar i veckan – med syftet att underlätta integrationen.

För att få ett hyreskontrakt i den nya formen av kollektivboende – SällBo – ställer Helsingborgshem ett krav: Samtliga boende måste umgås med sina grannar minst två timmar varje vecka.

– Det här är tänkt som ett integrationsprojekt där vi vill blanda grupperna ”70+” med ”max 25”. I den senare gruppen kommer hälften att vara ensamkommande med uppehållstillstånd, och målet är att locka de boende ut från sina lägenheter och aktivera de ytor som finns på boendet, säger Anna Olsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem, till Metro.

Det handlar om sammanlagt 51 lägenheter som ska hyras ut, och det är inte köpoäng som avgör vem som får flytta in. Istället tilldelas lägenheter utifrån intresseanmälan och personliga intervjuer där karaktärsdrag som nyfikenhet och en vilja att lära sig nya saker premieras.

Metro ställer frågan om vad som händer om en hyresgäst inte har lust att leva upp till umgängeskravet. Anna Olsson svarar att bostadsbolaget inte har tänkt så långt, men att det brukar ordna sig.

– Vi har haft intervjuer med alla som kommer att flytta in, och då även informerat om vad som gäller. De som söker sig till den här typen av boende är i regel positiva till gemensamma aktiviteter med sina grannar, och vi har märkt att hyresgäster som inte gillar kollektiva boendelösningar ofta flyttar till en vanlig hyreslägenhet istället. Vår erfarenhet är att det brukar lösas av sig själv, säger hon.

Läs även: Kommun vinner i domstol – får rätt att säga upp migranter från bostäder

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag