Bolag som hyr ut dyra lägenheter till Stockholms stad har kopplingar till kontroversiell muslimsk friskola

Faksimil från företagets Snabbaboendes hemsida.
  • Lördag 14 apr 2018 2018-04-14
E-post 736

SVERIGE Styrelseordföranden för bostadsbolaget Snabbaboende är också rektor på den kontroversiella muslimska friskolan Al-Azharskolan. Han driver 12 bolag varav flera erhåller miljoner i transfereringar av svenska skattemedel. 

Bolaget Snabbaboende utnyttjar Stockholms stads socialtjänst för att kunna göra miljonvinster. Enligt senaste årsredovisningen ska bolaget ha gjort fem miljoner kronor i vinst. Affärsidén består av att hyra lägenheter av Stockholms stads bostadsbolag för ett lågt belopp för att sedan hyra ut till Stockholms stads socialtjänst för ett belopp som är sex gånger högre. I slutändan är det skattebetalarna som får stå för konstaden.

Detta har Hem&Hyra avslöjat.

LÄS ÄVEN: Stockholm stad hyr ut lägenheter för ockerhyror – till sig själva

Nu kan Nyheter Idag avslöja att en av ägarna, styrelseordföranden, i bostadsbolaget också sitter i styrelsen för en rad andra andra bolag, bland annat den kontroversiella Al-Azharskolan.

Det har uppdagats en rad skandaler på skolan. Bland annat har det avslöjats att pojkar och flickor hålls separerade på skolbussen och idrottslektionerna samt att lärarna tvingar barnen att be under lektionstid.

Skolan bedriver även ett samarbete med friskolekoncernen Framstegsskolan. Enligt forskarna Magnus Norell, Aje Carlbom och Pierre Durrani, är Framstegsskolan uppbyggd enligt den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapets principer. Detta slår de fast i en rapport publicerad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Ur rapporten:

”Genom att bygga upp ett eget skolsystem räknar Muslimska Brödraskapets aktivister med att skaffa sig kontroll över muslimska barn och ungdomars känslor och idéer kring islamisk tro i allmänhet, rättigheter och skyldigheter enligt sharia, kvinnors och mäns olika roller.”

Burhan Ali Mohamed är rektor för två utbildningsverksamheter i Örebro. Dels Al Azharskolans verksamhet i det problemtyngda området Vivalla, men också för dess förskola i Mellringe.

Nyheter Idag har tidigare försökt få en kommentar av Burhan gällande de uppmärksammade skolskandalerna. Men han har konsekvent vägrat att tala med Nyheter Idag.

Burhan är, utöver ordförande för styrelsen för bostadsbolaget Snabbaboende, också ledamot i en rad andra bolagsstyrelser.

Dit räknas bland annat Al Azhar fastigheter, Al-Azharskolan och Al Azharförkolsan. Samtliga ägs av Al-Azhar-stiftelsen vars största kunder är Sundbyberg, Järfälla, Botkyrka, Täby och Solna kommun, enligt allabolag.se.

Burhan Ali Mohamed är också vice ordförande för den ekonomiska föreningen Svensk-Somaliska Handelskammaren.

Han är även VD för företaget ”Skyddsboende Mälardalen AB” som enligt sin verksamhetsbeskrivning ska bedriva skyddat boende för utsatta kvinnor.

Nyheter Idag har sökt Burhan Ali Mohamed flertalet gånger, utan resultat. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag