Bolsonaro om Palestina: ”Man förhandlar inte med terrorister”

Foto: Flickr/FAMÍLIA BOLSONARO
  • Onsdag 31 okt 2018 2018-10-31
E-post 450

BRASILIEN När Stefan Löfven blev statsminister 2014 var erkännandet av Palestina som stat en av de första sakerna som han genomförde. Brasiliens tillträdande president Jair Bolsonaro har en något annorlunda syn i frågan. – Palestina är inget land, så de ska inte ha nån ambassad här, har han tidigare sagt rapporterar Times of Israel.

Från Israel har det kommit varma gratulationer till vinnaren i det brasilianska presidentvalet. Premiärminister Benjamin Netanyahu ringde upp Bolsonaro för att gratulera.

– Jag är övertygad om att din valseger kommer att leda till god vänskap mellan våra länder och göra att banden mellan Israel och Brasilien stärks, sade Netanyahu till Bolsonaro, och tillade:

– Ser fram emot ditt besök i Israel.

Bolsonaro har tidigare lovat att hans första utlandsresa kommer att gå till Israel.

Ett av Bolsonaros utrikespolitiska löften under sin presidentkampanj var att flytta den brasilianska ambassaden från Tel Aviv till Israels huvudstad Jerusalem.

2010 erkände Brasilien Palestina under den numera fängslade ex-presidenten Lula da Silva. Något som nu kan bli återtaget.

– Är Palestina ett land, har Bolsonaro retoriskt frågat när ämnet kommit på tal och fortsatte:

– Palestina är inget land, så de ska inte ha nån ambassad här.

Bolsonaro har gjort sig känd för kontroversiella uttalanden om homosexuella, kvinnor och svarta. Även palestinier har varit måltavla.

– Man förhandlar inte med terrorister, har Bolsonaro sagt om palestinierna.

Han har också liknats vid Donald Trump för sitt rättframma sätt och att han inte tillhör de traditionella partierna.

Donald Trump har redan hunnit bjuda in Bolsonaro till USA och sagt att de två har likartade ”ideologiska inriktningar”.

Bolsonaros Israelpolitik står i bjärt kontrast till den svenska där Stefan Löfvens regering erkände Palestina som ett av sina första beslut vid tillträdandet under den förra mandatperioden.  Därefter blev relationerna allt sämre och Israel markerade genom att meddela att utrikesminister Margot Wallström inte är välkommen till Israel.

– Sverige är besatt av Israel, har Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige, tidigare sagt till Expressen.

– Sverige har länge haft en väldigt ensidig, antiisraelisk utrikespolitik. Varför denna besatthet av Israel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag