Bombattack på Manhattan med 29 skadade – Motivet ännu oklart

  • Söndag 18 sep 2016 2016-09-18
E-post 59

USA Varken polis eller borgmästare vill spekulera i motiven bakom lördagskvällens bombattack i New York, som skadade 29 personer. Men man tror inte på något samband med en tidigare explosion i New Jersey, en rörbomb som exploderade nära ett välgörenhetslopp arrangerat av marinkåren.

Det är ännu oklart vem eller vilka som ligger bakom lördagskvällens bombattack i New Yorks fashionabla Chelsea-district där en explosion skadade 29 personer. Ytterligare ett bombliknande föremål har hittats i närheten av den första explosionen och det är en tryckkokare. Enligt polisens uppgifter var tryckkokaren kopplad med kablar till vad som såg ut som en mobiltelefon. Ett meddelande hittades också på platsen, enligt uppgifter till CNN.

En liknande tryckkokar-bomb användes även vid attacken mot Boston Maraton 2013. Men varken polisen eller New Yorks borgmästare vill ännu spekulera i några motiv för nattens attack.

– Det finns inga särskilda och trovärdiga hot mot New York just nu från någon terrororganisation, sade New Yorks Borgmästare Bill de Blasio vid en presskonferens tidigt på söndagsmorgonen.

Borgmästaren trodde heller inte att det fanns något samband med en explosion i New Jersey tidigare under lördagen. Men han ville ändå understryka att explosionen var en ”avsiktlig handling”. En person kan ha setts på övervakningsbilder i samband med explosionen.

Rörbomb exploderade nära marinkårs-lopp i New Jersey

Tidigare under lördagen exploderade en rörbomb i närheten av ett välgörenhetslopp i New Jersey, som anordnades av marinkåren. Den lokala åklagarmyndigheten tror att rörbomben var avsedd att explodera när loppet passerade platsen.

– Det var bara en fråga om minuter, i fråga om skillnad, så hade ganska många människor passerat anordningen, sade Al Della Fave, talesman för åklagarmyndigheten i Ocean County.

På twitter sprids bilder från explosionsområdet, tillsammans med teorier om dådet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag