Bönder mördade i misstänkt islamist-massaker

Nigeriansk polis. Bild: Public Domain.
  • Onsdag 2 dec 2020 2020-12-02
E-post 141

NIGERIA Ett stort antal civila har mördats i en massaker i delstaten Borno i norra Nigeria, rapporterar Al Jazeera. Morden skedde tidigt på söndagsmorgonen i byn Koshobe och andra områden nära delstatens huvudstad Maiduguri, och två islamistiska miliser har under de senaste åren genomfört blodiga attacker i området.

– Beväpnade män på motorcyklar ledde en brutal attack på civila män och kvinnor som skördade sina fält, sade FN:s humanitära koordinator för Nigeria, Edward Kallon, i ett uttalande på söndagen.

Flera kvinnor misstänks även ha kidnappats under attacken, enligt Kallon. Tidiga uppgifter om massakern uppgav att så många som 110 personer mördats, men senare korrigerades siffran neråt, och det uppges nu att ”tiotals” personer slaktades i massakern.

Läs även: Lokal delstatstopp: Islam bär skulden för den ondska som drabbar Nigeria

Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för attacken, men den islamistiska milisen Boko Haram och utbrytargruppen Islamiska Staten i Västafrika har genomfört flera blodiga attacker i området under senare år.

– Jag fördömer morden på våra hårt arbetande bönder i staten Borno. Hela landet skadas av dessa meningslösa mord, sade Nigerias president Muhammadu Buhari i ett uttalande.

Men enligt analytikern Sulaiman Aledeh växer missnöjet i Nigeria över att myndigheterna inte lyckas besegra terroristerna.

– Om du ser vad som hände i Niger, President Mahamadou Issoufou fick sparka sina säkerhetschefer när 89 soldater dödades. Så nigerianer undrar varför han behåller de här människorna, säger Aledeh till Al Jazeera och fortsätter:

– Problemet här har att göra med att dagens regering verkar belöna lojalitet framför yrkeskunnande. De tycker att regeringen vid det här laget borde försöka med andra bra män för att få dem ur den här röran.

Läs även: Muslimska ”herdemilisens” blodiga massaker – 120 döda

Läs även: Präst lynchad – anklagades för penisstöld

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag