Borås fortsätter överklaga Islamiska skolans etablering

Foto: Flickr och Faksimil Twitter.
  • Onsdag 28 jun 2017 2017-06-28
E-post 1218

BORÅS Borås kommun försöker återigen överklaga Islamiska skolans etablering i kommunen. Tidigare har Borås blivit överkörda av skolinspektionen och förvaltningsrätten men kommunen står på sig och tar nu ärendet vidare till kammarrätten. Kommunen anser att etableringen av skolan kommer hämma kommunens integrationsarbete och ekonomi. 

Föreningen Islamiska skolan har fått tillstånd att etablera verksamhet i Borås kommun. Föreningen vill starta ännu en filial av Römosseskolan, som sedan tidigare finns i Göteborg där den kontroversiella före detta moderata riksdagsledamoten Abderizak Waberi är rektor.

Borås kommun försökte överklaga skolinspektionens beslut gällande Islamiska skolans rätt att etablera sig i kommunen. Kommunen befarade att skolans etablering skulle ha negativ inverkan på det kommunala integrationsarbetet och kommunens ekonomi. Skolinspektionen yrkade avslag till överklagan.

LÄS ÄVEN: Skolinspektionen låter Abderizak Waberi driva muslimsk friskola trots kommunens protester

Förvaltningsrätten gick på skolinspektionens linje och avslog Borås kommuns försök att hejda etableringen av den muslimska friskolan.

LÄS ÄVEN: Förvaltningsrätten kör över Borås kommun – Islamiska skolan får öppna

Islamiska Skolan, med Waberi i spetsen, har nu tillstånd att utbilda 550 elever i Borås.

Nu överklagar Borås kommun igen, denna gång till kammarrätten. Det rapporterar Borås tidning. 

Kommunen hänvisar till sitt styrdokument titulerat ”Program för ett integrerat samhälle” där det står skrivet att varje kommunal skola ska verka för en särprägel som lockar elever från hela kommunen. I överklagandet vänder sig Borås mot att föreningen Islamiska skolan är ute efter att primärt locka barn till muslimer. Man nämner skolans stadgar och marknadsföring, där man menar att det tydligt framgår vilka som utgör den primära målgruppen.

Borås kommun styrs av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag